• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 25 Ιουν 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1932


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1932


Η Παράξενη Ιστορία του Δαυίδ Γκρέι (Vampyr)
Σκηνοθεσία:
Carl Theodor Dreyer
Πρωταγωνιστούν: Julian West, Maurice Schutz, Rena Mandel, Sybille Schmitz, Jan Hieronimko
Ο νεαρός ταξιδευτής Άλαν Γκρέι φτάνει σε ένα απομονωμένο κάστρο και μπαίνει να ξαποστάσει. Γρήγορα, γίνεται μάρτυρας περίεργων φαινόμενων, που θα αποκορυφωθούν όταν η μία κόρη του άρχοντα του κάστρου πεθαίνει από αναιμία.
trailer | φωτογραφίες


Σκάρφεϊς
(Scarface)

Σκάρφεϊς
Τα Τέρατα
(Freaks)

Τα Τέρατα
Φασαρία στο Παράδεισο
(Trouble in Paradise)

Φασαρία στο Παράδεισο
Ο Μπουντί Σώθηκε
(Boudu Sauve des Eaux)

Ο Μπουντί Σώθηκε


Αντρικός Ρόλος
Paul Muni
(Σκάρφεϊς)
Paul Muni
Γυναικείος Ρόλος
Miriam Hopkins
(Φασαρία στο Παράδεισο)
Miriam Hopkins
Περιπέτεια


Ταρζάν, ο Άρχων της Ζούγκλας (Tarzan the Ape Man)
Σκηνοθεσία:
W.S. Van Dyke
Πρωταγωνιστούν: Johnny Weissmuller, Maureen O`Sullivan, Neil Hamilton, C. Aubrey Smith, Doris Lloyd
Μεγαλωμένος από γορίλα, γνώριζε μονάχα τον νόμο της ζούγκλας: να αρπάζει αυτό που ήθελε.
Ο Τζέιμς Πάρκερ κι ο Χάρι Χολτ βρίσκονται σε εξερεύνηση στη ζούγκλα προς ανακάλυψη νεκροταφείων ελεφάντων, όπου εκεί θα υπάρχουν αρκετό ελεφαντόδοντο για να τους κάνει πλούσιους. Χωρίς προειδοποίηση, έρχεται κοντά τους η όμορφη κόρη του Πάρκερ, η Τζέιν. Όταν ένας περίεργος άνθρωπος της ζούγκλας, ο Ταρζάν, την απαγάγει μαζί με τους φίλους του πιθήκους, η Τζέιν πανικοβάλλεται και καταφέρνει να διαφύγει. Όταν όμως φτάνει στα ασφαλή χέρια των δικών της, κάνει δεύτερες σκέψεις για τον απαγωγέα της. Μια φυλή ιθαγενών πιάνουν αιχμάλωτη την αποστολή και τότε η Τζέιν καλεί τη μαϊμού του Ταρζάν, την Τσίτα, να φωνάξει τον άγριο άντρα να τους σώσει.
trailer | φωτογραφίες


Κωμωδία


Φασαρία στο Παράδεισο (Trouble in Paradise)
Σκηνοθεσία:
Ernst Lubitsch
Πρωταγωνιστούν: Miriam Hopkins, Kay Francis, Herbert Marshall, Charles Ruggles, Edward Everett Horton
Ο Γκαστόν Μονέσκ είναι ένας Γάλλος κλέφτης της υψηλής κοινωνίας. Θα γνωρίσει την αδελφή ψυχή στο πρόσωπο της Λίλι, μιας πορτοφολού που μεταμφιέζεται σε δούκισσα. Θα βρουν δουλειά σε εταιρεία καλλυντικών, αλλά η ιδιοκτήτρια της, η μαντάμ Κολέτ, θα μπει στο ερωτικό παιχνίδι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Η Παράξενη Ιστορία του Δαυίδ Γκρέι (Vampyr)
Σκηνοθεσία:
Carl Theodor Dreyer
Πρωταγωνιστούν: Julian West, Maurice Schutz, Rena Mandel, Sybille Schmitz, Jan Hieronimko
Ο νεαρός ταξιδευτής Άλαν Γκρέι φτάνει σε ένα απομονωμένο κάστρο και μπαίνει να ξαποστάσει. Γρήγορα, γίνεται μάρτυρας περίεργων φαινόμενων, που θα αποκορυφωθούν όταν η μία κόρη του άρχοντα του κάστρου πεθαίνει από αναιμία.
trailer | φωτογραφίες
Ελληνική


Κοινωνική Σαπίλα
Σκηνοθεσία:
Στέλιος Τατασόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Τατασόπουλος Δανάη Γρίζου, Τάσος Κεφαλάς, Καίτη Ντιριντάουα, Τζόλυ Γαρμπή
Αθήνα 1931. Ο Ντίνος Βρεισθένης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο, αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του για ν` αντεπεξέλθει οικονομικά. Ψάχνει εναγωνίως για δουλειά και τελικά καταφέρνει να προσληφθεί ως ηθοποιός σ` έναν θίασο μπουλβάρ. Εκεί γνωρίζει τη Νίκη, πρωταγωνίστρια του θιάσου κι ερωτεύονται. Η Νίκη όμως υποκύπτει στο βιομήχανο Μιχάλη Στρατάκη, που της υπόσχεται καριέρα "μεγάλης" ηθοποιού. Ο Ντίνος απογοητευμένος εγκαταλείπει το θέατρο. Η φτώχεια θα τον μπλέξει ακόμα και στους κόλπους των εμπόρων ναρκωτικών. Μια μέρα γνωρίζει μια ομάδα καπνεργατών. Θα δουλέψει μαζί τους, αναπτύσσοντας έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Ούτε το κυνήγι της αστυνομίας, ούτε οι φυλακίσεις, ούτε η μεταμέλεια της Νίκης μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα του, που έχει γίνει πλέον ο μοναδικός σκοπός της ζωής του.


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Η Μούμια (The Mummy)
Σκηνοθεσία:
Karl Freund
Πρωταγωνιστούν: Boris Karloff, Zita Johann, David Manners, Arthur Byron, Edward Van Sloan
Έρχεται στη ζωή!
Σε μια αρχαιολογική εξερεύνηση στις αιγυπτιακές πυραμίδες, θα ανακαλυφθεί ένας πάπυρος που θα ζωντανέψει τον αρχαίο πρίγκιπα Ιμ-Χο-Τεπ. Δέκα χρόνια αργότερα, η μούμια θα προσπαθήσει να ανακτήσει την αρχαία της αγάπη και αίγλη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Τα Τέρατα (Freaks)
Σκηνοθεσία:
Tod Browning
Πρωταγωνιστούν: Wallace Ford, Leila Hyams, Olga Baclanova, Roscoe Ates, Henry Victor
Η πιο παράξενη… η πιο τρομακτική ανθρώπινη ιστορία ποτέ σε οθόνη… φοβάσαι να πιστέψεις αυτά που βλέπουν τα μάτια σου;
Μια όμορφη καλλιτέχνις του τσίρκου, η Cleopatra συμφωνεί να παντρευτεί τον Hans έναν νάνο που δουλεύει μαζί της. Η Frieda όμως, η αρραβωνιαστικιά του Hans τον προειδοποιεί ότι η Cleopatra δεν ενδιαφέρεται γι`αυτόν, καθώς δέχτηκε την πρότασή του για να κερδίσει λεφτά.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1931
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.