• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Αφιερωμα


Σάβ 11 Ιουν 2016

Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 1930


Ο Σταύρος Γανωτής ξεχωρίζει τα διαμάντια της κινηματογραφικής σοδειάς

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ψάχναμε κάτι να «παίζει» τα σαββατοκύριακα, μια και τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια ανάλογη παράδοση άρθρων. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Βραβεία «Χρονομηχανή Cine.gr» (της Σ.Γ. αφεντιάς μου...), που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσωπική «εκδίκηση» στην ανυπαρξία αληθινά παγκόσμιων βραβείων κινηματογράφου. Τεστάραμε πολλές εκδοχές, αλλά καταλήξαμε στην πλέον χρονοβόρα, που θέλει τα εν λόγω βραβεία να σας κρατήσουν παρέα επί 81 βδομάδες! Θα τα πάμε, λοιπόν, αργά και βασανιστικά… Φυσικά, ο πρώτιστος σκοπός δεν είναι η άτυπη επιβράβευση των καλύτερων ταινιών ανά έτος, αλλά ένα αργόσυρτο ταξιδάκι από χρόνο σε χρόνο ανά την ιστορία της έβδομης τέχνης, όπως αυτή γράφτηκε μέσω των καλύτερων της φιλμικών δειγμάτων. Όπως κάθε βραβείο που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι εμείς θέσαμε κάποιους μικρούς κανόνες, πέρα από τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Ας τα δούμε αυτά ανά κατηγορία...

Καλύτερη ταινία: Πέρα από το αυτονόητο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, υπάρχουν και τέσσερις υποψήφιοι που συμπληρώνουν τη χρυσή πεντάδα του εκάστοτε έτους. Προσοχή: αυτοί οι τέσσερις είναι σε τυχαία σειρά, δεν υπάρχει δηλαδή σειρά αξιολόγησης πέρα της πρώτης. Η καλύτερη ταινία, όπως και η φύση συνολικά των νικητών, είναι επιλογές προσωπικές, αλλά ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω την αντικειμενικότητα μου, εις βάρος κάποιων προσωπικών αδυναμιών. Ελπίζω αυτό να το κατάφερα, γιατί πάντα είναι δυσδιάκριτα τα όρια κάθε ανθρώπου ανάμεσα στον νου και την καρδιά του. Για ένα κριτικό, ο νους είναι η μοναδική επιβαλλόμενη επιλογή, ενώ η καρδιά είναι η αυθόρμητη πλευρά του ως θεατής.

Καλύτεροι ρόλοι: Δεν είναι τυχαία η αναφορά σε ρόλους κι όχι ερμηνείες, μια και πάντα υποστηρίζω ότι ο ρόλος κάνει πρώτιστα την ερμηνεία, κι έπειτα βοηθάει η προσωπική σφραγίδα-ικανότητα του κάθε ηθοποιού. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά σε πρώτο και δεύτερο ρόλο, μπορεί να είναι λογικό ότι κυρίως θα βλέπετε πρώτους ρόλους, αλλά δεν αποκλείεται η καλύτερη παρουσία της χρονιάς να προέρχεται από κάποιον λεγόμενο δεύτερο.

Καλύτερη περιπέτεια: Απλά εδώ τα πράγματα, κι ελπίζουμε να έχουμε μια πιο «εμπορική» υφή. Η περιπέτεια μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε είδος, μπορεί να είναι καθαρόαιμη περιπέτεια/δράση, μπορεί να είναι περιπέτεια εποχής, κωμική, επιστημονικής φαντασίας, φαντασίας κτλ. Σε όλες αυτές τις υπο-κατηγορίες, δεν αποκλείεται να δείτε κάποια ταινία που έχει ήδη εμφανιστεί και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Καλύτερη κωμωδία: Εδώ θέλουμε καθαρό γέλιο. Όχι δηλαδή δραμεντί προς το δράμα, ή κάποια χαλαρή κομεντί, αλλά πολύ χιούμορ. Ο βασικός γνώμονας βέβαια δεν είναι η ποσοστιαία παραγωγή γέλιου, αλλά η συνολική ποιότητα του φιλμ.

Καλύτερο θρίλερ: Ο όρος θρίλερ είναι τόσο γενικός, που μπορεί να μπερδεύει. Εμείς όμως εδώ ασχολούμαστε όχι με τα αστυνομικά θρίλερ, ή τα κατασκοπικά, δράσης κτλ, αλλά με αυτά που παρέχουν κάποια ανατριχίλα. Χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ταινίες μυστηρίου (με βάση τον φόνο, αλλά όχι την αστυνομική πλοκή, όπως συνήθως πχ τα νουάρ), πάμε κυρίως προς το καθαρόαιμο και παραδοσιακό θρίλερ, και φυσικά τις ταινίες τρόμου.

Καλύτερη ελληνική ταινία: Πολύ απλά εδώ τα πράγματα, και είναι πολύ κρίμα που υπάρχουν κάποιες χρονιές που αφήνουν δεύτερη (στην ουσία αόρατη για τα βραβεία) κάποια εξίσου μεγάλη ταινία μας. Δυστυχώς, δε, υπάρχουν χρονιές, ως και το 1942, που η κατηγορία μένει κενή, άνευ νικητή. Σε αυτό φταίει η έλλειψη παραγωγής, κι όχι κάποια έλλειψη ποιότητας.

Ειδική μνεία ψυχαγωγίας: Η απόλυτα προσωπική μας κατηγορία, για την οποία έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, μια και φανερώνει συνήθως κάποια... αδυναμία μου. Σε αυτή διαγωνίζονται ταινίες που δεν κατάφεραν να κερδίσουν σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες (εξαιρούνται οι ρόλοι, αφού δεν αφορούν πρώτιστα την ποιότητα της ταινίας, αλλά όχι οι υποψήφιοι για καλύτερη ταινία), αλλά παρέχουν ένα συνολικό διασκεδαστικό πακέτο που αξίζει να επισημανθεί. Δεν υπάρχει όριο είδους ταινίας, απλά ο βασικός γνώμονας θέλει να είναι ταινίες, ας πούμε, «εμπορικές» που έχουν αυτό το «κάτι» για να περάστε αληθινά καλά.

Βραβείο αναγνωστών cine.gr: Last but not least! Εδώ έχουμε το εξής απλό. Είναι σαν να βγάζουμε διαχρονικά, ως το σήμερα φυσικά, τις ταινίες που επικράτησαν σε όλες τις άνωθεν κατηγορίες (φυσικά, δεν εξαιρούνται οι επιλαχόντες την πρώτη κατηγορίας), και να τις δίναμε σε εσάς τους αναγνώστες ώστε να επιλέξετε την καλύτερη. Μακάρι να είχαμε την ευχέρεια να συμπεριλαμβάναμε ατόφια όλες τις ταινίες του εκάστοτε έτους, αλλά επειδή ο νικητής δεν βγαίνει από μία μονάχα παράμετρο, αναγκαστικά, για να μη «χαθούμε» (ειδικά σε νεότερες χρονιές), θέτουμε σε εσάς μονάχα τη συγκεκριμένη λίστα προς ψήφιση. Ο επιμέρους κανόνας θέλει ο νικητής να βγαίνει από το σύνολο βαθμολογίας κοινού, αλλά σε συνάρτηση με την αναγνωσιμότητα της κάθε ταινίας και το σύνολο των δεκαριών της. Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που και ένα ή δύο μόνο δεκάρια μπορεί να λένε όλη την αλήθεια, αλλά μετράμε παράλληλα και το πόσο ενδιαφέρεστε διαχρονικά για την κάθε μία από τις ταινίες.

1930


Χρυσή Εποχή (L`Age d`Or)
Σκηνοθεσία:
Luis Bunuel
Πρωταγωνιστούν: Gaston Modot, Lya Lys, Caridad de Laberdesque, Max Ernst
Ένας άντρας και μία γυναίκα είναι ερωτευμένοι αλλά οι προσπάθειες να ολοκληρώσουν αυτόν τον έρωτα συναντούν την αντίδραση των οικογενειών τους, της Εκκλησίας και της μεγαλοαστικής κοινωνίας.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Ο Γαλάζιος Άγγελος
(Der Blaue Engel)

Ο Γαλάζιος Άγγελος
Το Αίμα του Ποιητή
(Le Sang d`un Poete)

Το Αίμα του Ποιητή
Η Γη
(Zemlya)

Η
Ουδέν Νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο
(All Quiet on the Western Front)

Ουδέν Νεότερο από το Δυτικό Μέτωπο


Αντρικός Ρόλος
Emil Jannings
(Ο Γαλάζιος Άγγελος)
Emil Jannings
Γυναικείος Ρόλος
Marlene Dietrich
(Ο Γαλάζιος Άγγελος)
Marlene Dietrich
Περιπέτεια


Άγγελοι της Κολάσεως (Hell`s Angels)
Σκηνοθεσία:
Howard Hughes, Edmund Goulding, James Whale
Πρωταγωνιστούν: Ben Lyon, James Hall, Jean Harlow, John Darrow, Lucien Prival
Η πρώτη ομιλούσα ταινία πολλών εκατομμυρίων, τρομακτική σε μέγεθος, σοκαριστική στον αμείλικτο ρεαλισμό της.
Δύο αδέλφια που φοιτούν στην Οξφόρδη κατατάσσονται στην RAF καθώς ξεσπάει ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Μόντε είναι γυναικάς κι ο Ρόι είναι ηθικός και σταθερά ερωτευμένος με την Έλεν. Όμως, η Έλεν παίζει και με τους δύο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Κωμωδία


Animal Crackers
Σκηνοθεσία:
Victor Heerman
Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Lillian Roth
Οι πιο τρελοί κωμικοί από όλους!
Η Mrs Rittenhouse διοργανώνει μια κοσμική εκδήλωση προς τιμήν του Captain Spaulding, ενός περιβόητου εξερευνητή. Στο επίκεντρο όμως της βραδιάς βρίσκεται ένας ψαράς, ο οποίος δηλώνει μεγάλος και τρανός ζωγράφος, και χρησιμοποιεί τους παράδες του για να προσεταιριστεί και να διαφημίσει έργα άλλων ως δικά του! Η διαφήμιση ενός τέτοιου έργου αποτελεί και θεματικό άξονα της ταινίας. Όμως στο πάρτυ τριγυρνούν δυο ακόμα κόπιες, που εξυπηρετούν τα δόλια κίνητρα των κατόχων τους, και εναλλάσσονται με τον αυθεντικό πίνακα σαν σημαδεμένα τραπουλόχαρτα σε στημένη παρτίδα bridge.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Θρίλερ


Έγκλημα (Murder!)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Herbert Marshall, Norah Baring, Phyllis Konstam, Edward Chapman, Miles Mander
Ποιος σκότωσε την Έντα Ντανς;
Η αστυνομία βρίσκει μια ηθοποιό δίπλα στο νεκρό σώμα μιας φίλης και συνάδελφης της. Η δίκη θα καταλήξει με καταδίκη της, αλλά ένας από τους ενόρκους υποψιάζεται τον εραστή της.
φωτογραφίες
Ελληνική


Το Όνειρο του Γλύπτου
Σκηνοθεσία:
Lou Tellegen
Πρωταγωνιστούν: Lou Tellegen, Γεωργία Βασιλειάδου, Dolores Del Rio, Don Alvarado, Ben Bard
Ένας γλύπτης κοιμάται και ονειρεύεται πως το γλυπτό του ζει διάφορες περιπέτειες. Σε αυτές ένας άντρας χάνει την αγαπημένη του από έναν προικοθήρα.


Ειδική Μνεία Ψυχαγωγίας


Μαρόκο (Morocco)
Σκηνοθεσία:
Josef von Sternberg
Πρωταγωνιστούν: Marlene Dietrich, Gary Cooper, Adolphe Menjou, Ullrich Haupt, Eve Southern
Οι άντρες της Λεγεώνας των Ξένων καταφθάνουν στο Μογκαδόρ κι ενώ έχουν κέφι για ποτό και γυναίκες. Από το Παρίσι έρχεται η Έιμι Τζολί, για να τραγουδάει στο καμπαρέ Λα Τίντο. Ένας πληγωμένος από το παρελθόν του λεγεωνάριος, ο Τομ Μπράουν, την ερωτεύεται και ζει μαζί της τα άκρα. Όμως πρέπει να φύγει σε αποστολή.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Βραβείο αναγνωστών cine.gr


Ο Γαλάζιος Άγγελος (Der Blaue Engel)
Σκηνοθεσία:
Josef von Sternberg
Πρωταγωνιστούν: Emil Jannings, Marlene Dietrich, Kurt Gerron, Rosa Valetti, Hans Albers
Ο Ιμανουέλ είναι ένας συντηρητικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Σύντομα ανακαλύπτει πως πολλοί μαθητές του πηγαίνουν σε ένα κακόφημο μπαρ, τον Γαλάζιο Άγγελο, ειδικά για την χορεύτρια Λόλα Λόλα. Όμως, η χορεύτρια θα ελκύσει κι αυτόν.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
---------

Διαβάστε επίσης:
Η «Χρονομηχανή του Cine.gr»: 10-20`ς 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.