• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 24 Ιουλ 2015

Τα 50 καλύτερα Sci-Fi όλων των εποχών: Μέρος Β`
Πριν κάποιες ημέρες, μια επίσημη φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη έδειξε κάτι που σαφώς μοιάζει με κορυφή πυραμιδωτής κατασκευής. Μέσω αυτού του παραδείγματος, κρίνονται τα όρια της φαντασίας με την επιστημονική φαντασία που τώρα θα μας απασχολήσει. Η επιστημονική, δηλαδή, είναι μεν σεναριακή φαντασία, αλλά μελλοντικά μπορεί να αποδειχτεί πραγματικότητα. Κάτι σαν τα υποβρύχια του Ιούλιου Βερν. Ο κινηματογράφος την τίμησε από πολύ νωρίς, μια και είναι συνυφασμένη με την έννοια της πραγματιστικής μαγείας, μια έννοια που ταίριαζε άψογα στη νεοσύστατη τότε έβδομη τέχνη. Έκτοτε, την αγκάλιασε ανά περιόδους και ανά διαθέσεις. Μετά τον βωβό που επηρεάστηκε από την οργουελική θεωρία, τη θυμήθηκε μαζικά τη δεκαετία του 1950, μετά δηλαδή το όργιο φημών για ύπαρξη εξωγήινων στον πλανήτη μας, και μάλιστα με βάση τις φοβίες μας επί του θέματος. Τα πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας ήταν νοσηρά και ήθελαν να μας εξολοθρεύσουν. Αυτό άλλαξε με την επόμενη έκρηξη του είδους, κάπου μετά τις θεωρίες περί καταγωγής μας από εξωγήινα όντα, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Κάτι δε η κατάκτηση της Σελήνης, κάτι το χίπικο κίνημα και περνάμε σε ούφο που θέλουν το καλό μας, ή σε περιπέτειες στα αστέρια δίχως να έχουν άμεση σχέση με το τώρα μας. Τη δεκαετία του 1970, εμφανίζονται μαζικά και οι λεγόμενες δυστοπικές ταινίες. Ένα άλλο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας που αφορά όχι το διάστημα, κατά ανάγκη, αλλά το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη. Ο σύγχρονος κινηματογράφος έχει αποδείξει ότι δεν χωνεύει τάσεις, έτσι τα παρέχει όλα. Ο λέξη κλειδί δεν είναι ειρήνη, πόλεμος ή κατάκτηση, αλλά... μπλοκ-μπάστερ...

Εμείς είπαμε να δούμε τις ταινίες ορόσημο του είδους, με την κλασική μας αντίστροφη φόρμα. Αρχικά, φαίνεται μια λίστα με ταινίες που δεν μπορούσαν να μην αναφέρονται (με χρονολογική σειρά), κι έπειτα πάμε σε δύο μέρη ανά 25άδα. Δεν θα βρείτε κανέναν σούπερ-ήρωα, μια και πλέον καθιέρωσαν ένα είδος από μόνοι τους. Δεν λείπουν κάποιες κωμωδίες, ή και ταινίες τρόμου, πάντα όμως καθορίζονται από το sci-fi κι όχι απλώς συγγενεύουν. Καλά ταξίδια, λοιπόν...[Μέρος 1ο]
25. Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης (Terminator 2: Judgment Day, 1991)
Σκηνοθεσία:
James Cameron
Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick
Ίδια κατασκευή. Ίδιο μοντέλλο. Νέα αποστολή.
Δέκα χρόνια μετά την αποστολή του πρώτου εξολοθρευτή, ένας νέος υπερσύγχρονος εξολοθρευτής αποστέλλεται στο παρελθόν για να σκοτώσει τον ίδιο τον Τζον Κόνορ που είναι πλέον 10 ετών. Ο ίδιος όμως ο Τζον Κόνορ είχε στείλει έναν εξολοθρευτή ίδιο με τον πρώτο για να τον προστατέψει. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο Εξολοθρευτών δεν θα αργήσει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


24. Η Απειλή (The Thing, 1982)
Σκηνοθεσία:
John Carpenter
Πρωταγωνιστούν: Kurt Russell, Wilford Brimley, T.K. Carter
Ο άνθρωπος είναι το πιο ζεστό μέρος να κρυφτείς.
H παλαιοντολόγος Δρ. Κέιτ Λόιντ φτάνει στην Ανταρκτική για να συναντήσει μία ομάδα Νορβηγών επιστημόνων, που ανακάλυψαν θαμένο στον πάγο έναν εξωγήινο οργανισμό. Μετά από ένα απλό πείραμα όμως, το αγνώστου προελεύσεως ον «ξυπνάει» και στρέφεται ενάντια σε ό,τι συναντάει, με μία μοναδική ιδιότητα: να μετατρέπεται σε πιστό αντίγραφο κάθε ζωντανού οργανισμού. Η Κέιτ θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τον πιλότο Κάρτερ και τον φίλο του Τζέιμσον για να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία του μυστηριώδους οργανισμού που καταφέρνει να στρέψει τον άνθρωπο ενάντια στον άνθρωπο...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


23. Τζουράσικ Παρκ (Jurassic Park, 1993)
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Ariana Richards
Μια περιπέτεια 65 εκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης.
Πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δημιουργεί με το DNA από αίμα δεινοσαύρων μια ολόκληρη νέα γενιά των αφανισμένων από τον πλανήτη ερπετών ,με σκοπό την κατασκευή ενός πάρκου ψυχαγωγίας. Για την έγκριση λειτουργίας του, καλεί να το επισκεφτούν δυο παλαιοντολόγοι, ειδικοί στους δεινόσαυρους. Μαζί τους βρίσκεται ένας μαθηματικός, χαοτολόγος όπως αυτοσυστήνεται, ο οποίος έχει ενδοιασμούς γι’ αυτό το εγχείρημα που υπερβαίνει τη Φύση. Την παρέα συμπληρώνουν τα εγγονάκια του ιδιοκτήτη κι ένας δικηγόρος. Κι ενώ η περιήγηση αρχίζει, μια δυνατή θύελλα έρχεται να καταστρέψει τα συστήματα ασφαλείας ,και οι επισκέπτες του πάρκου ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ έναν κόσμο στον οποίο οι δεινόσαυροι έχουν το πάνω χέρι…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


22. Φαρενάιτ 451 (Fahrenheit 451, 1966)
Σκηνοθεσία:
Francois Truffaut
Πρωταγωνιστούν: Oskar Werner, Julie Christie, Cyril Cusack, Anton Diffring
Τι θα γινόταν αν δεν είχες δικαίωμα να διαβάσεις;
Σε μια γεωγραφικά ακαθόριστη δικτατορική πόλη όπου το διάβασμα θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά, ένας αφοσιωμένος πυροσβέστης οδηγείται βαθμιαία στην περιέργεια για τη φύση των βιβλίων μετά από τον έρωτά του για μια δασκάλα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


21. Η Επιστροφή των Τζεντάι (Return of the Jedi, 1983)
Σκηνοθεσία:
Richard Marquand
Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels
Το έπος συνεχίζεται.
Ο Darth Vader και ο αυτοκράτορας συνωμοτούν για να φέρουν τον Luke Skywalker στη σκοτεινή πλευρά ενώ οι δυο τους κατασκευάζουν ένα καινούριο, άφθαρτο Αστρο του Θανάτου. Ο Luke όμως μαζί με την πριγκίπισσα Leia Organa ταξιδεύουν στον πλανήτη Τατουίν για να σώσουν τον Han Solo από τον Jabba the Hutt και των φίλων του.
trailer | φωτογραφίες| κριτική


20. (Alphaville, une Etrange Aventure de Lemmy Caution, 1965)
Σκηνοθεσία:
Jean-Luc Godard
Πρωταγωνιστούν: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff
Ένας Αμερικανός ιδιωτικός ντέντεκτιβ, ο Λέμι Κόσιον, καταφτάνει στην Αλφαβίλ, μια φουτουριστική πόλη σε άλλον πλανήτη. Η αμερικανική του συμπεριφορά έρχεται αντιμέτωπη με αυτή των κατοίκων και ειδικά με του εξουσιαστή της πόλης, που έχει καταργήσει την ελεύθερη έκφραση και την αγάπη.
trailer | φωτογραφίες


19. Ο Άνθρωπος που Ήρθε από το Μέλλον (Planet of the Apes, 1968)
Σκηνοθεσία:
Franklin J. Schaffner
Πρωταγωνιστούν: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison
Κάπου στο σύμπιαν πρέπει να υπάρχει κάτι καλύτερο από τον άνθρωπο.
Μια ομάδα από 4 αστροναύτες (3 άντρες και 1 γυναίκα) ξεκινούν απο τη Γη με σκοπό να ανακαλύψουν άγνωστους πολιτισμούς, αντίστοιχους με τον ανθρώπινο. Οι αστροναύτες μπαίνουν σε θαλάμους ψύξης και ταξιδεύουν για 6 μήνες με την ταχύτητα του φωτός. Το διαστημόπλοιό τους συντρίβεται σε έναν πλανήτη παρόμοιο με τη Γη, όπου το διασωθέν πλήρωμα, απαρτιζόμενο πλέον από τους 3 μόνο άντρες, ανακαλύπτει ότι οι πίθηκοι κυριαρχούν, έχοντας αναπτύξει ομιλία και πολιτισμό, ενώ τους ανθρώπους τους μεταχειρίζονται ως ζώα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


18. Οι Άνθρωποι του Τρόμου (Invasion of the Body Snatchers, 1956)
Σκηνοθεσία:
Don Siegel
Πρωταγωνιστούν: Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates
Ήρθαν από έναν άλλον κόσμο!
Ο γιατρός Miles Bennel επιστρέφει σε μία μικρή πόλη για να εξασκήσει το επάγγελμά του και διαπιστώνει ότι πολλοί από τους κατοίκους της πόλης υπέφεραν από την παρανοϊκή ψευδαίθηση ότι φίλοι και συγγενείς τους είναι άλλοι από αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι. Αρχικώς είναι επιφυλακτικός καθώς αυτοί οι σωσίες είναι σε θέση να απαντήσουν όλες τις ερωτήσεις που αφορούν τα υποτιθέμενα θύματά τους όμως γρήγορα και ο γιατρός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


17. Τα Παιδιά των Ανθρώπων (Children of Men, 2006)
Σκηνοθεσία:
Alfonso Cuaron
Πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor, Charlie Hunnam
Όχι παιδιά. Όχι μέλλον. Όχι ελπίδα.
Γη, 2027. Εξαιτίας μιας μόλυνσης, για 19 ολόκληρα χρόνια, οι γεννήσεις παιδιών έχουν μηδενιστεί, γεγονός που έχει οδηγήσει ολόκληρο τον πλανήτη σε κατάσταση παροξυσμού. Ελάχιστα κράτη, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν, μέσω μιλιταριστικών και δικτατορικών θεσμών, την ακεραιότητα τους, στον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες, που ζητούν την παγκόσμια ενότητα. Ανάμεσα τους η Βρετανία, στην οποία ζει αηδιασμένος από τις εξελίξεις ο Θίο, ένας παλιός ακτιβιστής που προτιμά πλέον την ηρεμία της εξοχής από τον πόλεμο των δρόμων. Την γαλήνη του θα διακόψει η παράκληση από την Τζούλιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών και πρώην ερωμένη του, να μεταφέρει μια γυναίκα με απόλυτη μυστικότητα και με ασφάλεια εκτός του νησιού, για επιστημονικές μελέτες. Ο λόγος είναι πως η Κι, μια έγχρωμη μετανάστρια, είναι οκτώ μηνών έγκυος και πρόκειται να φέρει στον κόσμο το πρώτο παιδί μετά από δύο δεκαετίες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


16. Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton
Είναι φοβισμένος. Είναι μόνος. Είναι 3 εκατομμύρια έτη φωτός από το σπίτι του.
Ο Elliot είναι ένα μικρό παιδί που βρίσκει έναν χαμένο εξωγήινο. Του δίνει το όνομα E.T., τον βάζει στο σπίτι του και μαζί προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να γυρίσει στο σπίτι του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


15. Οταν η Γη Σταματήσει... (The Day the Earth Stood Still, 1951)
Σκηνοθεσία:
Robert Wise
Πρωταγωνιστούν: Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe
Από το διάστημα… Μια προειδοποίηση κι ένα τελεσίγραφο.
Ένας εξωγήινος προσγειώνεται στην Γη κι ο πλανήτης βρίσκεται σε απόλυτη αναταραχή. Αυτός φέρνει ένα μήνυμα: είτε ο άνθρωπος θα αρχίσει να ζει ειρηνικά είτε θα καταστραφεί ως κίνδυνος για άλλους πλανήτες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


14. Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου (Close Encounters of the Third Kind, 1977)
Σκηνοθεσία:
Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Richard Dreyfuss, Francois Truffaut, Melinda Dillon, Teri Garr, Bob Balaban, J. Patrick McNamara
Δεν είμαστε μόνοι.
Ο Roy Neary, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς όταν γίνεται μάρτυρας ενός είδους εξωγήινης επαφής. Παράξενα οράματα παρουσιάζονται μπροστά του, ενώ μία μουσική σύνθεση κυριεύει τη σκέψη του. Μαζί με μία ομάδα άλλων ατόμων που είχαν παρόμοιες εμπειρίες, αποφασίζει να ακολουθήσει το ένστικτό του και να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον εξωγήινο πολιτισμό.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


13. Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars, 1977)
Σκηνοθεσία:
George Lucas
Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness
Πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακριά...
Ο Luke Skywalker ζει με την θετή θεία και τον θείο του σε μια φάρμα στο Tatooine. Θέλει απεγνωσμένα να φύγει από τον πλανήτη του και να γίνει μέλος της Ακαδημίας, όπως και οι φίλοι του, αλλά ο θείος του τον χρειάζεται για την επόμενη συγκομιδή. Εντωμεταξύ, ένας ύπουλος αυτοκράτορας έχει καταλάβει τον γαλαξία και έχει κατασκευάσει ένα φοβερό "Death Star" (Αστέρι Θανάτου) ικανό να καταστρέψει ολόκληρους πλανήτες. Η πριγκίπισσα Λέα, αρχηγός του αντιστασιακού κινήματος, καταφέρνει να αποκτήσει σχέδια του Death Star και τα τοποθετεί στον R2D2, ένα ανδροειδές, και τον στέλνει να βρει τον Obi-Wan Kenobi. Πριν τον βρει, καταλήγει στην φάρμα του Skywalker με τον φίλο του C3PO. Ο Luke τους ακολουθεί και τελικά συναντούν τον Obi-Wan. Μαζί προσπαθούν όλοι να καταστρέψουν το "Death Star".
trailer | φωτογραφίες | κριτική


12. Σολάρις (Solyaris, 1972)
Σκηνοθεσία:
Andrei Tarkovsky
Πρωταγωνιστούν: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Juri Jarvet, Vladislav Dvorzhetsky
Ο Σολάρις είναι ένας πλανήτης που έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τις αναμνήσεις των γήινων γύρω από το σπίτι που άφησαν πίσω τους στη Γη και τους από καιρό πεθαμένους συγγενείς τους. Αυτός ο μυστηριώδης πλανήτης γοήτευε τους γήινους για χρόνια. Ο Ωκεανός Σολάρις είναι ένας γιγαντιαίος εγκέφαλος, το αίνιγμα του οποίου προσπαθούν να λύσουν τα μέλη μίας διαστημικής αποστολής. Όμως όλες τους οι απόπειρες να έρθουν σε επαφή με τον άγνωστο πολιτισμό, καταλήγουν σε αποτυχία. Εν τω μεταξύ, παράξενα πράγματα συμβαίνουν στον διαστημικό σταθμό...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


11. The Matrix (1999)
Σκηνοθεσία:
Andy & Lana Wachowski
Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Πίστεψε το απίστευτο.
Η ζωή κυλά ήρεμα για τον νεαρό χάκερ Τόμας Άντερσον, μέχρι τη στιγμή που προσεγγίζεται από τον αινιγματικό Μορφέα. Αυτός θα του αποδείξει πως η ζωή του δεν είναι τίποτε άλλα από ένα ψέμα, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για το έτος 2199 και οι μηχανές έχουν κυριεύσει τον κόσμο…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


10. Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (The Empire Strikes Back, 1980)
Σκηνοθεσία:
Irvin Kershner
Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels
Η περιπέτεια συνεχίζεται.
Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία με αρχηγό τον Νταρθ Βέιντερ, καταδιώκει τον Λουκ Σκάιγουοκερ και την Επαναστατική Συμμαχία. Κι ενώ ο Βέιντερ κυνηγά τους φίλους του Λουκ, ανάμεσά τους και τους Χαν Σόλο, Πριγκίπισσα Λέια Οργκάν, αυτός μελετά την Δύναμη με τον Δάσκαλο Τζεντάι Γιόντα. Όταν όμως ο Βέιντερ αιχμαλωτίσει τους φίλους του Λουκ, ο Σκαϊγουόκερ πρέπει ν` αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση του και να γίνει Τζεντάι ή αν θα πρέπει ν` αντιμετωπίσει τον Βέιντερ και να σώσει τους συντρόφους του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


9. Σταθμός Αποχαιρετισμού (La Jetee, 1962)
Σκηνοθεσία:
Chris Marker
Πρωταγωνιστούν: Jean Negroni, Helene Chatelain, Davos Hanich, Jacques Ledoux
Στο Παρίσι, μετά τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο, οι λιγοστοί επιζήσαντες έχουν ελλείψεις σε φάρμακα, φαγητό και πηγές ενέργειας, γι`αυτό αποφασίζουν να στείλουν έναν άνθρωπο στο παρελθόν με την μηχανή του χρόνου για να τους φέρει προμήθειες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


8. Το Πρόσωπο ενός Άλλου (Tanin no Kao, 1966)
Σκηνοθεσία:
Hiroshi Teshigahara
Πρωταγωνιστούν: Tatsuya Nakadai, Machiko Kyo
Ο Okuyama προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του ύστερα από μία έκρηξη σε εργαστήριο όπου κάηκε το πρόσωπο του. Είναι αναγκασμένος να φορά πάντα επιδέσμους. Αποτέλεσμα η αποξένωση του από το περιβάλλον του κάτι που τον ενοχλεί και τον πληγώνει με αποκορύφωμα την ψυχρότητα της γυναίκας του, η οποία όσο κι αν προσπαθεί να φέρεται φυσιολογικά προδίδει την αμηχανία της. Έτσι, ο Okayama συνεργάζεται με τον ψυχίατρο του ο οποίος του κατασκευάζει μία μάσκα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός άλλου. Ο Okuyama με το καινούργιο του πρόσωπο βάζει στόχο να αποπλανήσει τη γυναίκα του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


7. Μπραζίλ (Brazil, 1985)
Σκηνοθεσία:
Terry Gilliam
Πρωταγωνιστούν: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins
Είναι μονάχα μια κατάσταση του μυαλού.
Σε μια πόλη του μέλλοντος όπου βασιλεύει η γραφειοκρατία ένας συνεσταλμένος δημόσιος υπάλληλος μπλέκει άθελά του σε έναν απόκοσμο εφιάλτη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


6. Μπλέηντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης (Blade Runner, 1982)
Σκηνοθεσία:
Ridley Scott
Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos
Ο άνθρωπος έκανε το αντίστοιχο του. Τώρα είναι δικό του πρόβλημα.
Η Γη έχει ερημώσει, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αναζητήσει καλύτερη τύχη στις διαστημικές αποικίες. Ο Rick Deckard ανήκει σε μια ελίτ αστυνομική ομάδα, τους Blade Runners, που έχουν σαν αποστολή να "αποσύρουν" τέλεια ανθρωποειδή ρομπότ (replicants), όταν αυτά επιστρέφουν στην Γη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


5. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange, 1971)
Σκηνοθεσία:
Stanley Kubrick
Πρωταγωνιστούν: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke
Οι περιπέτειες ενός νεαρού, τα ενδιαφέροντα του οποίου είναι οι βιασμοί, η υπερβολική βία και ο Μπετόβεν.
Ο Alex DeLarge είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας κακοποιών που επιδίδεται σε διάφορα εγκλήματα, όπως ληστείες και βιασμούς. Μετά από μία απόπειρα βιασμού που κατέληξε σε δολοφονία, ο Alex συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 14 χρόνια φυλάκισης. Μέσα από τη φυλακή θα δεχτεί να γίνει πειραματόζωο σε μια νέα μέθοδο σωφρονισμού...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


4. Άλιεν, ο Επιβάτης του Διαστήματος (Alien, 1979)
Σκηνοθεσία:
Ridley Scott
Πρωταγωνιστούν: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright
Στο διάστημα κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου.
Το σκάφος Nostromo βρίσκεται καθ` οδόν προς τη Γη και το πλήρωμά του σε κατάσταση ύπνου. Ένα εισερχόμενο μήνυμα SOS από κοντινό πλανήτη αναγκάζει τον υπολογιστή του σκάφους να ξυπνήσει το πλήρωμα και να προσγειωθεί στον πλανήτη για να ερευνήσει την κατάσταση. Αυτό που πρώτα θα ανακαλύψουν είναι ότι δεν επρόκειτο για μήνυμα SOS, αλλά για προειδοποίηση...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


3. Μητρόπολης (Metropolis, 1927)
Σκηνοθεσία:
Fritz Lang
Πρωταγωνιστούν: Gustav Frohlich, Alfred Abel, Brigitte Helm, Fritz Rasp
Δεν θα υπάρξει ποτέ κατανόηση ανάμεσα στα χέρια και το μυαλό, εκτός κι αν η καρδιά δράσει ως μεσάζων.
Στο μέλλον, η τρανή πόλη «Μητρόπολη» είναι το καμάρι του σύγχρονου κόσμου: παράδειγμα υψηλής τεχνολογίας, στολίδι της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με εντυπωσιακά πανύψηλα κτήρια, εναέρια κυκλοφορία, πλούτο, διασκέδαση -ένας εξελιγμένος παράδεισος που απολαμβάνουν οι λίγοι, οι αστοί. Κυβερνήτης όλου αυτού είναι ο Τζο Φρέντερσεν, που διοικεί την πόλη από το τεράστιο γραφείο του στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Αυτή η πανέμορφη ουτοπία όμως δεν κινείται μόνη της. Είναι ένας καλο-λαδωμένος μηχανισμός, που λειτουργεί νύχτα-μέρα από τον εξαντλητικό κόπο και μόχθο των εργατών.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


2. Στάλκερ (Stalker, 1979)
Σκηνοθεσία:
Andrei Tarkovsky
Πρωταγωνιστούν: Aleksandr Kaidanovsky, Alisa Frejndlikh, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Στη Ρωσία του μέλλοντος, ένας καθηγητής και ένας συγγραφέας προσπαθούν με την καθοδήγηση ενός στάλκερ να διασχίσουν την απαγορευμένη ζώνη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα είχε πέσει εκεί ένας μετεωρίτης και δημιούργησε ένα μερος γνωστό ως «το δωμάτιο», όπου πραγματοποιούνται οι επιθυμίες των ανθρώπων.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


1. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey, 1968)
Σκηνοθεσία:
Stanley Kubrick
Πρωταγωνιστούν: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Ένα επικό δράμα περιπέτειας κι εξερεύνησης.
Μετά την ανακάλυψη στη Σελήνη ενός θαμμένου μυστήριου μονόλιθου ο άνθρωπος ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης προς το άγνωστο και συγκεκριμένα ένα διαστημικό ταξίδι στον πλανήτη Δία. Της ομάδας ηγείται ο Ντέιβ, καθοδηγούμενος από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, τον ΧΑΛ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.