• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Cine Festival


Πεμ 19 Μαρ 2015

17ο ΦΝΘ: Στην Υγειά των δημοσιογράφων!
Έβδομη μέρα του φεστιβάλ και για όλους εσάς που αρχίζετε να νιώθετε μελαγχολία για το τέλος του που φτάνει σε τρεις μέρες, εμείς θα σας πούμε το εξής: αντισταθείτε σε αυτή τη διάθεση και ξεχυθείτε στις αίθουσες προκειμένου να παρακολουθήσετε όσες περισσότερες αληθινές ιστορίες μπορείτε. Σοκαριστείτε, συγκινηθείτε, ενημερωθείτε, διασκεδάστε, αλλά πάνω απ΄όλα ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε ένα κόσμο διαφορετικό από τον δικό σας ο οποίος γεωγραφικά μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά σας, ίσως κι όμως και στη άλλη άκρη της γης. Μάθετε για ανθρώπους που δεν χωράει ο νους σας το πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή, παραδειγματιστείτε και θα νιώσετε ευλογημένοι για όλα όσα σας έχουν προσφερθεί.

Σήμερα θα «γνωρίσουμε» ακόμη περισσότερους ανθρώπους: την Μάριελ Χέμινγουεϊ στο «Αποφεύγοντας την τρέλα» της Μπάρμπαρα Κοπλ, τον «Άνθρωπο της πλατείας» δηλαδή τον Ρόμπερτ Γκρόντεν του οποίου η ζωή άλλαξε ριζικά ύστερα από την δολοφονία του Προέδρου Κένεντι, καθώς και τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λίκοκ στο «Πώς να μυρίσεις ένα ρόδο: μια επίσκεψη στον Ρίκι Λίκοκ στη Νορμανδία» των Λες Μπλανκ και Τζίνα Λάιμπρεχτ. Σας θυμίζουμε ότι σήμερα στις 17:30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη θα γίνει δεύτερη προβολή της «Χαλκηδόνας» του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τον οποίο είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την Ελληνική αυτή κοινότητα της ασιατικής Πόλης, που τείνει να εκλείψει. Αυτές τις μέρες είδαμε:

Είμαστε δημοσιογράφοι / Άχμαντ Τζαλάλι Φαραχάνι
Ίσως γίνει ένα από τα επαγγέλματα που στο κοντινό μέλλον θα εκλείψουν, αυτό των Ιρανών δημοσιογράφων. Οι καταστάσεις που καταπατούν το δικαίωμα έκφρασής τους, μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες εκείνων που φυλακίστηκα, απολύθηκαν, διώχτηκαν από την χώρα τους και βασανίστηκαν βάναυσα επειδή επέλεξαν να καταγράφουν την αλήθεια. Το μικρόβιο της δημοσιογραφίας και η αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών που αγάπησαν το επάγγελμά τους, το οποίο έμελλε να γίνει θηλιά στον λαιμό τους, ακόμη περισσότερο ύστερα από την επανεκλογή του Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ το 2009. Με αφορμή τις δικές του τραγικές εμπειρίες από τον αγώνα του να κρατηθεί σε αυτό το επάγγελμα, ο Άχμαντ Φαραχάνι δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ όπου οι ειδησεογραφικές αλήθειες που καλούνται να καταγράψουν οι Ιρανοί δημοσιογράφοι, είναι τελικά λιγότερο σοκαριστικές από εκείνες των φρικιαστικών καταστάσεων που βίωσαν.

Προβάλλεται ξανά το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 20:00 στην αίθουσα Πάνος Ζάννας

ΕΣΥ να με θυμάσαι/ Κωστής Κεκελιάδης
Το ΕΣΥ στην Ελλάδα, η ίδρυσή του, η στελέχωση, η ακμή και η σημερινή παρακμή του. Μέσα από συνεντεύξεις γιατρών που εργάζονται στο τομέα της δημόσια υγείας αλλά και πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αντίστοιχα έξοδα προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία τους, ο Κωστής Κεκελιάδης κάνει μια έρευνα επί της ουσίας πάνω σε ένα ανεξάντλητο θέμα, που έχει καταντήσει ανοιχτή πληγή για τους πολίτες της χώρας μας. Οι άθλιες συνθήκες, οι υποβαθμισμένες υποδομές, το «η φτώχεια γεννάει μίσος», οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις και εν τέλει η ανάγκη της ηθικής ευθύνης των εκάστοτε κυβερνήσεων, να προσφέρουν στους πολίτες τους δωρεάν, το θεμελιώδες δικαίωμα στην απόλυτη και ειλικρινή εξασφάλιση της Υγείας τους.

Προβάλλεται ξανά την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 20:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Ξεπερνώντας το φόβο: η ιστορία του Γκάο Ζισένγκ / Ουεντζίνγκ Μα
Η συγκλονιστική ζωή του κινέζου δικηγόρου Γκάο Ζισένγκ ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία αντιστάθηκε με όλη την δύναμη της ψυχής στην αδικία, σε αυτή που αναγκάστηκε να βιώσει ο ίδιος, αλλά και σε εκείνη που δέχτηκαν οι συνάνθρωποί του. Η σκηνοθέτιδα Ουεντζίνγκ Μα, που παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, κατέγραψε την αφόρητη ψυχική και σωματική βαρβαρότητα που δέχτηκε ο Ζισένγκ από τον κρατικές δυνάμεις, όταν έγινε ο μόνος δικηγόρος που όρθωσε το ανάστημα του ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα και υπερασπίστηκε δημόσια το δικαίωμα των συνανθρώπων του να ασκούν την αρχαία άσκηση διαλογισμού, το Φάλουν Γκόνγκ. Μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια της παράνοιας την οποία έζησε ένας άνθρωπος - πρότυπο που μας έκανε να αναρωτηθούμε εάν τελικά ένιωσε ποτέ του τον φόβο που περιγράφεται στον τίτλο του ντοκιμαντέρ. 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.