• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22184
  • Αριθμός συν/τών: 758958
  • Πρόγραμμα 276 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 25 Ιουλ 2014

Οι 100 Καλύτερες Κωμωδίες της Έβδομης Τέχνης: Μέρος 3ο


[50-26]Κάποιοι λένε ότι το χιούμορ είναι δείγμα ευφυΐας. Άλλοι θα σου πουν ότι η κωμωδία είναι ένα κατώτερο είδος σινεμά. Η αλήθεια είναι περίπου στη μέση. Μπορεί η κωμωδία στην έβδομη τέχνη να μην έχει γράψει την ιστορία των σινεφίλ ταινιών ή των δραμάτων, αλλά ίσως είναι πιο δύσκολη να δημιουργηθεί κι από αυτά. Το γέλιο είναι μια μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου, που για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται διάνοια. Το χιούμορ μπορεί να ποικίλει από μια απλή πτώση αντικειμένου στο κεφάλι ενός ήρωα, ως την πλέον περίτεχνη ατάκα. Αγγίζει από τη χοντροκοπιά ως τον σουρεαλισμό κι από τον πλέον λαϊκό θεατή ως τον νομπελίστα. Ο κινηματογράφος το υπηρέτησε πιστά, παράλληλα με το δράμα είναι τα δύο είδη που αριθμούν τον μεγαλύτερο όγκο ταινιών. Εγώ εδώ θα σας παρουσιάσω τα 100 στιγμιότυπα που, πάντα υπό το πρίσμα μου, υπηρέτησαν καλύτερα τα αισθητήρια του χιούμορ του θεατή, από τις αυγές του κινηματογράφου έως σήμερα. 100 ταινίες που ίσως έχετε ήδη δει, 100 ταινίες παυσίπονο στη μιζέρια. Ας δούμε και τους «official-rules» του αφιερώματος...
Κεντρικός και κύριος γνώμονας στην κατάταξη των ταινιών είναι το γέλιο. Άφησα έξω ταινίες που δεν είναι καθαρές κωμωδίες, όπως οι δραμεντί ή οι δραματικές σάτιρες ή οι ελαφριές κομεντί, όλες οι ακόλουθες ταινίες έχουν ξεκάθαρα τα κωμικά τους στοιχεία. Μην περιμένετε κινούμενα σχέδια, μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ, μπορεί κάποιες δημιουργίες να με έβαλαν σε μεγάλο πειρασμό, αλλά πάντα θέλω να να τηρούνται ίσοι όροι στον «ανταγωνισμό». Φυσικά, εδώ εμπλέκεται το ύψος της ποιότητας της κάθε ταινίας, αφού υπάρχουν μεγάλες κωμικές δημιουργίες που ομολογουμένως αφορούν λίγους. Δεν μπορούσα όμως να κάνω μια τέτοια λίστα ευνοώντας έναν τύπο χιούμορ. Τουτέστιν, πολλοί από εσάς ίσως πείτε για κάποιες από τις ταινίες ότι δεν σας έκαναν να γελάσετε και αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν έχετε αίσθηση του χιούμορ, απλά κάποιοι τύποι του είναι για αυτούς που μπόρεσαν να τους «πιάσουν». Ειδικά στη σάτιρα ή στο σουρεαλιστικό χιούμορ, υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως επηρεάστηκα από το κατά πόσο ο δημιουργός της ταινίας έχει σκοπό να σε κάνει να γελάσεις, σε σχέση με μια κωμική δουλειά που περισσότερο θέλει να σε προβληματίσει με νοήματα ή συμβολισμούς. Μη δείτε λοιπόν αυτή τη λίστα ως μια κατάταξη καθαρών ποιοτικών κριτηρίων γενικώς, αλλά ως μια λίστα της κωμωδίας στην ουσία της.
Το ότι έμειναν εκτός ταινίες στις οποίες έχω ιδιαίτερη αδυναμία, έμειναν και μάλιστα πολλές. Μάλιστα, μπήκα στον πειρασμό να ανεβάσω τη λίστα στις 150 ή ακόμα και στις 200 ταινίες, αλλά αυτό λογικά περισσότερο θα σας κούραζε, παρά θα έβρισκε τον στόχο του. Από την άλλη, η ισχνή παρουσία ταινιών των τελευταίων χρόνων δεν θα ήθελα να εκθλιφθεί ως σνομπάρισμα του σύγχρονου σινεμά. Το ότι βλέπω μια πτώση ποιότητας στην έβδομη τέχνη δεν αφορά κριτήρια του στυλ «παλιά τα έκαναν καλύτερα», αλλά απλή κριτική παρατήρηση. Δεν το φτιάχνω εγώ το σινεμά, ως προς αυτό είμαι ένας κοινός θεατής του, απλά το κρίνω. Πάμε λοιπόν κάθε Παρασκευή ανά 25άδα και από το νούμερο 100 έως το 1 (1η Αυγούστου θα είναι το τελικό μέρος), ελπίζοντας πως οι μνήμες σας θα δροσίσουν με στιγμιότυπα που θα σας έρχονται ανά παρουσίαση ταινίας. Και φυσικά, κάντε τον κόπο να «μπαίνετε» σε κάθε μία από αυτές, για μια ακόμα πιο ζωντανή επαφή με ανθρώπους και πράγματα που ίσως κάποτε σας έκαναν να πέσετε από την καρέκλα σας...

[76-100]
[51-75]


50. Επτά Χρόνια Φαγούρα (The Seven Year Itch, 1955)
Σκηνοθεσία:
Billy Wilder
Πρωταγωνιστούν: Marilyn Monroe, Tom Ewell, Sonny Tufts, Evelyn Keyes
Γαργαλάει και βασανίζει! Η πιο αστεία κωμωδία από τότε που άρχισε το γέλιο!
Επτά χρόνια φαγούρας ξύνουν τις πληγές του Richard Sherman, μεσήλικα μεσοαστού που αγαπά το μέσο όρο και τη μέση οδό. Όταν η σύζυγος και το τέκνο φεύγουν για καλοκαιρινές διακοπές, ο ίδιος θα μείνει στην πόλη να μετρά τη θερμοκρασία που ανεβαίνει- τόσο στον υδράργυρο όσο και στο σώμα του που υποφέρει από τους πειρασμούς. Κι όλα αυτά, γιατί το κορίτσι του επάνω ορόφου δεν είναι άλλο από μια ξανθιά, νεαρή επίδοξη στάρλετ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


49. Monkey Business (1931)
Σκηνοθεσία:
Norman Z. McLeod
Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx
Σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι, ο Χάρπο κι ο Τσίκο γίνονται μπράβοι γκάγκστερ κι ο Γκρούκο φλερτάρει με όποια βρει μπροστά του. Για την ακρίβεια και οι τρεις είναι λαθρεπιβάτες.
trailer | φωτογραφίες


48. Μπίλι, ο Ψεύτης (Billy Liar, 1963)
Σκηνοθεσία:
John Schlesinger
Πρωταγωνιστούν: Tom Courtenay, Wilfred Pickles, Mona Washbourne, Ethel Griffies
Ο Μπίλι είναι ένας νεαρός υπαλληλάκος γραφείου κηδειών με οργιώδη φαντασία, βομβαρδισμένη από την προπαγάνδα των ΜΜΕ. Έτσι, κάθε μια στο τόσο, το μυαλό του φεύγει και πηγαίνει στην Αμβροσία, ένα μυθικό βασίλειο στο οποίο είναι είτε βασιλιάς, είτε εραστής, είτε οποιοσδήποτε ήρωας που θα ανταπεξέρχονταν στις αληθινές καταστάσεις της ζωής του. Βέβαια, στην κανονική του ζωή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο τέλεια.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


47. Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό (Les Vacances de Monsieur Hulot, 1963)
Σκηνοθεσία:
Jacques Tati
Πρωταγωνιστούν: Jacques Tati, Nathalie Pascaud, Michele Rolla
Κάποιες διακοπές τις θυμόμαστε για πάντα
Ο κύριος Ιλό πηγαίνει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, όπου χωρίς να το θέλει προκαλεί τον όλεθρο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


46. Οι Εντιμότατοι Φίλοι μου (Amici Miei, 1975)
Σκηνοθεσία:
Mario Monicelli
Πρωταγωνιστούν: Ugo Tognazzi, Gastone Moschin, Philippe Noiret, Duilio Del Prete, Όλγα Καρλάτου
Βρισκόμασε στην Φλωρεντία, όπου μια παρέα πενηντάρηδων συνηθίζει να μαζεύεται και να σχεδιάζει φάρσες εις βάρος γνωστών και αγνώστων, προκειμένου να ξεγελάσει τον χρόνο. Ο Perozzi ζει με τον γιό του, που απεχθάνεται την έλλειψη σοβαρότητας του πατέρα του. Ο Lello είναι ένας ξεπεσμένος κόμης, ζει σε ένα υπόγειο με την γυναίκα και την κόρη του, παρασιτεί με στυλ εις βάρος των φίλων του και έχει για χόμπι να κυνηγάει μικρές. Ο Μelandri, από τότε που «έκλεψε» τη σύζυγο ενός μεγαλογιατρού και φορτώθηκε παιδιά, σκυλιά και νταντάδες είναι η σκιά του εαυτού του, ενώ την τετράδα συμπληρώνει ο Necchi, ιδιοκτήτης μπαρ. Στην πορεία, ο προαναφερθείς μεγαλογιατρός θα ενωθεί και αυτός με την παρέα των φαρσέρ, μιας συμμορίας που αποτελεί αποκλειστικά αντρική υπόθεση.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


45. Φασαρία στο Παράδεισο (Trouble in Paradise, 1932)
Σκηνοθεσία:
Ernst Lubitsch
Πρωταγωνιστούν: Miriam Hopkins, Kay Francis, Herbert Marshall, Charles Ruggles, Edward Everett Horton
Ο Γκαστόν Μονέσκ είναι ένας Γάλλος κλέφτης της υψηλής κοινωνίας. Θα γνωρίσει την αδελφή ψυχή στο πρόσωπο της Λίλι, μιας πορτοφολού που μεταμφιέζεται σε δούκισσα. Θα βρουν δουλειά σε εταιρεία καλλυντικών, αλλά η ιδιοκτήτρια της, η μαντάμ Κολέτ, θα μπει στο ερωτικό παιχνίδι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


44. Ένα Παράξενο Ζευγάρι (The Odd Couple, 1968)
Σκηνοθεσία:
Gene Saks
Πρωταγωνιστούν: Jack Lemmon, Walter Matthau, John Fiedler, Herb Edelman
Τα λόγια είναι περιττά...
Ο Όσκαρ είναι αθλητικός συντάκτης, όμως, αν και καλοπληρωμένος, καταφέρνει πάντα να είναι άστατος, σκορποχέρης, ξενύχτης και τσαπατσούλης. Ο αντίποδας είναι ο φίλος και συνάδελφος Φέλιξ, που είναι μονογαμικός, σπιτόγατος, προγραμματισμένος και πάνω απ’ όλα, μετρ των οικονομικών. Δυο άνθρωποι διαφορετικοί που όμως έχουν κάτι κοινό να μοιραστούν: την εμπειρία ενός ναυαγημένου γάμου και την προσπάθειας τους για συγκατοίκηση.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


43. Διαζύγιο αλά Ιταλικά (Divorzio all`Italiana, 1961)
Σκηνοθεσία:
Pietro Germi
Πρωταγωνιστούν: Marcello Mastroianni, Pietro Germi, Daniela Rocca, Stefania Sandrelli
Ένα θεσπέσια παράτολμο σχέδιο να δώσεις στον γάμο ένα φινάλε έκπληξη!
Ο βαρόνος Φεφέ Καφαλού είναι ένας Σικελός ευγενής που έχει βαρεθεί τόσο τη ζωή του όσο και τη σύζυγο του, Ροζαλία. Θα ερωτευτεί την νεαρή ξαδέλφη του, Άντζελα, που περνάει μαζί τους τις διακοπές της. Επειδή το διαζύγιο στην εποχή του είναι κάτι το αδιανόητο, καταστρώνει σχέδιο να δολοφονήσει την Ροζαλία και να την γλυτώσει. Αυτό μπορεί να γίνει μονάχα με την αιτιολογία του φόνου τιμής και την βρώμικη δουλειά θα την κάνει μέσω ενός ζωγράφου, του Πατανέ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


42. Το Χαμίνι (The Kid, 1921)
Σκηνοθεσία:
Charlie Chaplin
Πρωταγωνιστούν: Charlie Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan, Carl Miller
Αυτή είναι η σπουδαία ταινία που ετοίμαζε για έναν ολόκληρο χρόνο.
Μια κοπέλα είναι πάμπτωχη και αφήνει το μικρό της παιδάκι μέσα σε μία άγνωστη λιμουζίνα και πάει να αυτοκτονήσει. Το παιδί θα βρεθεί τελικά στο πλάι ενός αλητάκου και παρέα σκαρφίζονται κομπίνες για να ζήσουν. Η κοπέλα, όμως, όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά έχει πλέον γίνει διάσημη τραγουδίστρια της όπερας.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


41. Ο Ροζ Πάνθηρ (The Pink Panther, 1963)
Σκηνοθεσία:
Blake Edwards
Πρωταγωνιστούν: Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Capucine
Ζεις μονάχα μια φορά... για αυτό δες τον Ροζ Πάνθηρα δύο φορές!
Ένας θίασος Πολωνών ηθοποιών προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ενώ οι Γερμανοί έχουν καταλάβει τη χώρα τους. Ένας κατάσκοπος έχει πληροφορίες που θα κάνουν μεγάλη ζημία στην αντίσταση. Τότε, θα δοθεί η μεγάλη ευκαιρία στους ηθοποιούς να πετύχουν κάτι πατριωτικό.
trailer | φωτογραφίες


40. Να Ζει Κανείς ή Να μη Ζει; (To Be or Not to Be, 1942)
Σκηνοθεσία:
Ernst Lubitsch
Πρωταγωνιστούν: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Felix Bressart
Ένας θίασος Πολωνών ηθοποιών προσπαθεί να τα βγάλει πέρα ενώ οι Γερμανοί έχουν καταλάβει τη χώρα τους. Ένας κατάσκοπος έχει πληροφορίες που θα κάνουν μεγάλη ζημία στην αντίσταση. Τότε, θα δοθεί η μεγάλη ευκαιρία στους ηθοποιούς να πετύχουν κάτι πατριωτικό.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


39. Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας (Le Charme Discret de la Bourgeoisie, 1972)
Σκηνοθεσία:
Luis Bunuel
Πρωταγωνιστούν: Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Bulle Ogier
Μια παρέα έξι φίλων προσπαθεί επανειλημμένα να συναντηθούν για φαγητό, αλλά τα σχέδια τους συνεχώς ματαιώνονται. Κι ενώ αρχικά όλα μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα μιας κακής συνεννόησης, τελικά τα εμπόδια που προκύπτουν μοιάζουν ολοένα και πιο περίεργα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


38. Τα Ταξίδια του Σάλιβαν (Sullivan`s Travels, 1941)
Σκηνοθεσία:
Preston Sturges
Πρωταγωνιστούν: Joel McCrea, Veronica Lake, Robert Warwick, William Demarest
Ένας ευτυχισμένος ταξιδιώτης στην λεωφόρο της ευτυχίας! Ήθελε να δει τον κόσμο… αλλά έστριψε στο δρομάκι της αγάπης!
Ο Σάλιβαν είναι ένας αφελής αλλά καλόκαρδος σκηνοθέτης που αποφασίζει να κάνει μια ταινία για τους καταπιεσμένους. Για να εμπεδώσει το θέμα, ντύνεται σαν αλήτης και χωρίς μια πεντάρα στην τσέπη βγαίνει στους δρόμους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


37. Μια Νύχτα στην Όπερα (A Night at the Opera, 1935)
Σκηνοθεσία:
Sam Wood, Edmund Goulding (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle
Μην την χάσετε! Είναι η πιο αστεία ταινία που γυρίστηκε ποτέ!
Θέλοντας να μπει στους κύκλους της αριστοκρατίας, η εκατομμυριούχος Κλέιπουλ κάνει μια μεγάλη δωρεά στην Όπερα της Νέας Υόρκης, όπου πρόκειται να τραγουδήσει ο διάσημος τενόρος Λασπάρι. Όμως οι αδελφοί Μαρξ προσπαθούν να σαμποτάρουν την παράσταση, για να πριμοδοτήσουν έναν εξίσου ταλαντούχο, αλλά άσημο τραγουδιστή.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


36. Ο Κινηματογραφιστής (The Cameraman, 1928)
Σκηνοθεσία:
Edward Sedgwick, Buster Keaton (δεύτερος)
Πρωταγωνιστούν: Buster Keaton, Marceline Day, Harold Goodwin, Sidney Bracey
Αφού θα ξελογιαστεί από μια κοπέλα που εργάζεται στα επίκαιρα της MGM, ο Μπάστερ ξεπουλάει τα πάντα για να μπει στο επάγγελμα και να την εντυπωσιάσει.
φωτογραφίες | κριτική


35. Ο 13ος Κληρονόμος (Kind Hearts and Coronets, 1949)
Σκηνοθεσία:
Robert Hamer
Πρωταγωνιστούν: Dennis Price, Valerie Hobson, Joan Greenwood, Alec Guinness
Έκοψε το οικογενειακό δέντρο...
Ένας μακρινός και φτωχός συγγενής του Δούκα του Ντασκόιν σχεδιάζει να κληρονομήσει τον τίτλο, αλλά έρχεται ένατος στην διαδοχή. Πολύ απλά, πρέπει να σκοτώσει τους υπόλοιπους!
trailer | φωτογραφίες | κριτική


34. Συνέβη μια Νύχτα (It Happened One Night, 1934)
Σκηνοθεσία:
Frank Capra
Πρωταγωνιστούν: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns
Δύο μεγάλοι εραστές της οθόνης στην μεγαλύτερη ρομαντική κωμωδία!
Το θέμα του φιλμ είναι ο αταίριαστος έρωτας ανάμεσα σε ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, την Ellie Andrews, που το έχει σκάσει από το σπίτι της για να ξεφύγει από τον έλεγχο του πάμπλουτου και παντοδύναμου πατέρα της και που επειδή γνώριζε ότι πίσω της θα ξαμολιούνταν διάφορα λαγωνικά κατέβαλε προσπάθειες να φτάσει με λεωφορείο στην Νέα Υόρκη όπου θα συναντούσε τον άντρα που δεν ενέκρινε ο πατέρας της, και στον Peter Warn έναν εξυπνάκια δημοσιογράφο, λίγο μποέμ, λίγο ανεύθυνο, μία large προσωπικότητα ο οποίος χωρίς ακριβώς να το καταλάβει θα βρεθεί να ταξιδεύει μαζί της με κάθε τρόπο ( λεωφορείο, πόδια, autostop) προκειμένου να την βοηθήσει να φτάσει ασφαλής στον προορισμό της.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


33. Η Νύχτα των Βρικολάκων (Dance of the Vampires, 1967)
Σκηνοθεσία:
Roman Polanski
Πρωταγωνιστούν: Jack MacGowran, Roman Polanski, Alfie Bass, Jessie Robins
Ποιος είπε ότι τα βαμπίρ δεν είναι για γέλια;
Ο καθηγητής Αμβρόσιος κι ο βοηθός του, Άλφρεντ, πηγαίνουν στην Τρανσυλβανία με σκοπό να βρουν και να εξοντώσουν βρικόλακες. Βρισκόμενοι σε ένα μικρό χωριό, δεν αργούν να βρουν τον δρόμο σε ένα κοντινό κάστρο όπου ζει ο κόμης Κρόλοκ με τον γκέι γιο του. Αυτοί τους προσκαλούν για τον χορό που θα ακολουθήσει και… το γεύμα.
trailer | φωτογραφίες


32. Το Τσίρκο (The Circus, 1928)
Σκηνοθεσία:
Charlie Chaplin
Πρωταγωνιστούν: Charlie Chaplin, Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker
Το τσίρκο είναι εδώ!
Ένας αλητάκος γλυτώνει το κυνηγητό της αστυνομίας και καταλήγει να πιάνει δουλειά σε τσίρκο. Εκεί θα γνωρίσει και την γυναίκα των ονείρων του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


31. Η Γκαρσονιέρα (The Apartment, 1960)
Σκηνοθεσία:
Billy Wilder
Πρωταγωνιστούν: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Jack Kruschen, Fred MacMurray
Ταινιοτρόπως, δεν έχει υπάρξει τίποτα σαν την Γκαρσονιέρα! Γελιοτρόπως, ερωτοτρόπως, όπως και να ‘χει τρόπως!
Ο Κ.Κ. Μπάξτερ, ένας μοναχικός χαμηλόμισθος υπάλληλος μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την άνοδό του, προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα τη γκαρσονιέρα όπου διαμένει σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Ενοχλημένος με το γεγονός ότι καλείται να ξεσπιτωθεί κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά χωρίς και να μπορεί να απογοητεύσει τα αφεντικά του, προσπαθεί να προγραμματίσει τις απαιτήσεις τους που συχνά συμπίπτουν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και ο ίδιος ρομαντικό ενδιαφέρον για την πρόσχαρη κοπέλα που χειρίζεται το ασανσέρ της εταιρίας...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


30. Ο Τζέρι Λιούις Ταραχοποιός (The Disorderly Orderly, 1964)
Σκηνοθεσία:
Frank Tashlin
Πρωταγωνιστούν: Jerry Lewis, Glenda Farrell, Susan Oliver, Karen Sharpe
Σημείωση: αυτή η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου χωρίς τη βοήθεια κάποιου ιατρικού οργανισμού!
Ο Τζερόμ Λίτφιλντ είναι βοηθός νοσοκόμος σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο, με γενικά καθήκοντα. Είναι όμως αδέξιος, ενώ παράλληλα υποφέρει από ένα ψυχοσωματικό πρόβλημα που τον κάνει να μην μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


29. Ένας Πολύ Τυχερός Άνθρωπος (O Lucky Man!, 1973)
Σκηνοθεσία:
Lindsay Anderson
Πρωταγωνιστούν: Malcolm McDowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts, Arthur Lowe
Χαμογέλα ακόμα κι αν το κάνεις στα ψέματα. Κανείς δεν θα το καταλάβει...
O νεαρός Mike Travis επιλέγεται ως αντιπρόσωπος μιας μεγάλης εταιρείας και νιώθει ότι επαγγελματικά τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά. Η μοίρα όμως θα τα φέρει αλλιώς, και ο Mike μετά από μια σειρά γεγονότων θα καταλήξει στη φυλακή. Όταν βγει από εκεί, θα προσπαθήσει να κάνει μια νέα αρχή, αλλά οι δρόμοι φαίνεται να είναι κλειστοί.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


28. Ξαναπαντρεύομαι τη Γυναίκα μου (His Girl Friday, 1940)
Σκηνοθεσία:
Howard Hawks
Πρωταγωνιστούν: Rosalind Russell, Cary Grant, Ralph Bellamy, Porter Hall, Gene Lockhart
Έμαθε για τους άντρες από αυτόν!
Ο Ουόλτερ Μπερνς, παθιασμένος εκδότης της εφημερίδας «Πρωινά Νέα», μαθαίνει ότι η πρώην σύζυγός του και μεγάλο αστέρι της δημοσιογραφίας, Χίλντι, ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Ο Ουόλτερ αγαπά ακόμα τη Χίλντι αλλά έβαζε πάντα πρώτα τη δουλειά, αφού δεν μπορούσε να αντισταθεί σε κανένα δημοσιογραφικό «λαβράκι» που προέκυπτε, με αποτέλεσμα να καταστρέψει ακόμα και το μήνα τους μέλιτος! Η Χίλντι τώρα πρόκειται να παντρευτεί έναν άντρα τελείως διαφορετικό: τον σοβαρό και μετρημένο Μπρους, άνθρωπο για σπίτι και οικογένεια και να ζήσει κι αυτή μια ήρεμη και προγραμματισμένη ζωή ως σύζυγος και μητέρα, μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς της δημοσιογραφίας και των σκληρό κόσμο των εφημερίδων. Υπολόγισε όμως… χωρίς τον ξενοδόχο! Μόλις ο Ουόλτερ μαθαίνει για τον επικείμενο γάμο της, σκαρφίζεται ό,τι πονηριά μπορεί να φανταστεί για την αποτρέψει από το να παντρευτεί, την ίδια στιγμή που «τρέχει» και μια μεγάλη είδηση: η εκτέλεση ενός καταδικασμένου εγκληματία. Ο Ουόλτερ σαμποτάρει κάθε κίνηση της Χίλντι και του καημένου Μπρους, ο οποίος περνάει διάφορες δοκιμασίες από τις τρέλες του Ουόλτερ, και παρασέρνει τη Χίλντι να ασχοληθεί με αυτή την τελευταία μεγάλη είδηση, να κάνει το τελευταίο της ρεπορτάζ, με ελπίδα να την ξανακερδίσει… Στο μεταξύ, οι πανέξυπνες ατάκες, τα γρήγορα επεισόδια και οι ξεκαρδιστικές ανατροπές δίνουν και παίρνουν...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


27. MASH (1970)
Σκηνοθεσία:
Robert Altman
Πρωταγωνιστούν: Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt, Sally Kellerman
M*A*S*H υστερία.
Το Νοέμβρη του 1951 η ηρεμία της 4077 κινητής στρατιωτικής χειρουργικής ομάδας διαταράσσεται απο την άφιξη δύο χειρουργών που είναι μεν καλοί γιατροί αλλά φριχτοί στρατιώτες. Οι χειρουργοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα ενός πολέμου και την φρίκη του και το κάνουν με χιούμορ.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


26. Μέρα Γιορτής (Μέρα Γιορτής, 1949)
Σκηνοθεσία:
Jacques Tati
Πρωταγωνιστούν: Jacques Tati, Guy Decomble, Paul Frankeur, Santa Relli
Μια φορά το χρόνο σε μια μικρή γαλλική πόλη έρχεται πανηγύρι. Ο Φρανσουά είναι ο ταχυδρόμος, ο οποίος σχεδόν ποτέ δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Το βράδυ της γιορτής έχοντας μεθύσει μαζί με κάτι φίλους του βλέπουν μια μικρή ταινία που παρωδεί τον τρόπο μεταφοράς των γραμμάτων. Ο Φρανσουά από την επόμενη μέρα προσπαθεί να εφαρμόσει αυτά που έμαθε στην ταινία.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


Το 4ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος την 1η Αυγούστου...


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.