• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22120
  • Αριθμός συν/τών: 758598
  • Πρόγραμμα 278 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 11 Οκτ 2013

«Top-20» Files: Ιρανικός Κινηματογράφος
Πώς να το κάνουμε; Όταν ένας σινεφίλ ακούει για ιρανικό σινεμά, στέκει προσοχή. Οι Πέρσες δεν είχαν όμως πάντα τέτοιο κινηματογράφο, αφού δεν ξεπερνούν τις 20 οι ταινίες που είχαν βγάλει μέχρι τη δεκαετία του 1970. Ούτε στα 1980 τους πήραμε είδηση, αλλά όταν στο προσκήνιο μπήκε το όνομα του Abbas Kiarostami, αναγκαστήκαμε να προσέξουμε. Ειδικά τη δεκαετία του `00, ο ιρανικός κινηματογράφος έγινε μόδα στους σινεφίλ κύκλους και κάπου προς τα τέλη των `00, φάνηκε να ξεφουσκώνει. Εκεί μάθαμε ακόμα ένα σημαντικό όνομα, αυτό του Asghar Farhadi. Με το «Τι Απέγινε η Έλι» μας σύστησε ένα νέο ιρανικό κύμα, κάτι το πλέον μοντέρνο σε σχέση με όσα ξέραμε. Μέχρι στιγμής, είναι ο μόνος δημιουργός που το υποστηρίζει με τέτοια μαεστρία. Μήπως, όμως, θα έχουμε τέτοια συνέχεια, που θα μιλάμε για ανάσταση της αγαπημένης μας σινεφιλικά χώρας; Ας δούμε τι ξεχωρίζουμε από τη μέχρι τώρα ιστορία αυτού του εθνικού σινεμά, με τα λίγα χρόνια ζωής και τις τόσες συγκινήσεις...


20. Ο Πατέρας (Pedar, 1996)
Σκηνοθεσία:
Majid Majidi
Ο 14χρονος Μεχρολάχ είναι αναγκασμένος να βρει εργασία, αφού ο πατέρας του πέθανε και η οικογένεια του δεν έχει πόρους. Για το λόγο αυτό ταξιδεύει στα νότια του Ιράν. Όταν, όμως, γυρίζει, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε.
φωτογραφίες


19. Ο Καθρέφτης (Ayneh, 1997)
Σκηνοθεσία:
Jafar Panahi
Η μικρή Μίνα σχολάει κι ανακαλύπτει πως η μητέρα της δεν είναι εκεί για να την πάρει. Παρότι δεν γνωρίζει τον δρόμο για το σπίτι, αποφασίζει να γυρίσει μόνη της.
trailer | φωτογραφίες


18. Ο Ποδηλάτης (Bicycleran, 1987)
Σκηνοθεσία:
Mohsen Makhmalbaf
Ο Νασίμ, ένας Αφγανός μετανάστης στο Ιράν, χρειάζεται χρήματα για την άρρωστη σύζυγο του. Ένας φίλος του τού προσφέρει την ευκαιρία να βγάλει κάποια λεφτά με το να ποδηλατεί ακατάπαυτα για μια βδομάδα, ώστε να πληρώνουν οι θεατές. Όμως, οι αρχές πιστεύουν ότι ο Νασίμ είναι ένας κατάσκοπος.
trailer | φωτογραφίες


17. Η Γεύση του Κερασιού (Ta`m e Guilass, 1997)
Σκηνοθεσία:
Abbas Kiarostami
Ο κύριος Μπάντι είναι ένας μεσήλικας που επιθυμεί να αυτοκτονήσει. Προσφέροντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αναζητά κάποιον να τον βοηθήσει στις τελευταίες του στιγμές, που θα μπορούσε να θάψει το σώμα του όταν καταφέρει να ολοκληρώσει την αποστολή του ή να τον σώσει αν αποτύχει. Πρώτα απευθύνεται σε έναν Κούρδο στρατιώτη και στη συνέχεια σε έναν Αφγανό φοιτητή, που προσπαθούν να τον πείσουν να μην το κάνει. Τελικά, συναντά έναν Τούρκο ταριχευτή, που απρόθυμα δέχεται την προσφορά, μόνο επειδή έχει την ανάγκη των χρημάτων, αν και αυτός προσπαθεί να τον πείσει να μην το κάνει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


16. Πού είναι το Σπίτι του Φίλου μου; (Khane-ye Doust Kodjast?, 1987)
Σκηνοθεσία:
Abbas Kiarostami
Ένα 8χρονο αγόρι πρέπει να επιστρέψει το σημειωματάριο του φίλου του, που το πήρε κατά λάθος, μη τυχόν και τιμωρηθεί με αποβολή από το σχολείο.
trailer | φωτογραφίες


15. Στις Πέντε το Απόγευμα (Panj e Asr, 2003)
Σκηνοθεσία:
Samira Makhmalbaf
Μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επιτράπηκε ξανά στα κορίτσια να πάνε σχολείο. O συντηρητικός πατέρας της Νοκρέ επιμένει στην πεποίθησή του ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να μορφώνονται, γι`αυτό τη στέλνει στο θρησκευτικό σχολείο, όπου διδάσκεται το Κοράνι. Το όνειρο όμως της Νοκρέ είναι να γίνει πρόεδρος του Πακιστάν και μόνο πηγαίνοντας σε κανονικό σχολείο μπορεί να το πετύχει αυτό.
φωτογραφίες | κριτική


14. Ο Άνεμος θα μας Πάρει (Bad ma ra Khahad Bord, 1999)
Σκηνοθεσία:
Abbas Kiarostami
Κινηματογραφικό συνεργείο καταφθάνει σ’ ένα ορεινό χωριό με σκοπό την καταγραφή μιας νεκρικής τελετής. Αντιμετωπίζουν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα, η υπέργηρη, ετοιμοθάνατη, γυναίκα δε λέει να πεθάνει…
trailer | φωτογραφίες | κριτική


13. Μέσα από τους Ελαιώνες (Zir-e Derakhtan-e Zeytun, 1994)
Σκηνοθεσία:
Abbas Kiarostami
Στα γυρίσματα μιας ταινίας, ο σκηνοθέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια προσωπική ιστορία ανάμεσα σε δύο ηθοποιούς του: η Tαχερέ αρνείται να μιλήσει στο Xουσεΐν, που παλιότερα την είχε ζητήσει σε γάμο και οι γονείς της τον είχαν αρνηθεί. Aν και τα γυρίσματα καθυστερούν, ο σκηνοθέτης επιμένει να συνεχίσουν μ`αυτούς τους δύο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξαναμιλήσουν. O Xουσεΐν προσπαθεί μάταια να αποσπάσει μια θετική απάντηση από την Tαχερέ, είναι όμως σίγουρος πως κι εκείνη τον θέλει. Όταν τα σύννεφα καταστρέφουν το φωτισμό και το γύρισμα, οι δύο νέοι θα βρεθούν για πρώτη φορά μόνοι μέσα στους ελαιώνες... Mια βαθιά ανθρώπινη ταινία, που πολλοί θεωρούν ότι με το τελικό της πλάνο άλλαξε την ιστορία του κινηματογράφου.
trailer | φωτογραφίες


12. Τα Παιδιά του Παραδείσου (Bacheha-Ye Aseman, 1997)
Σκηνοθεσία:
Majid Majidi
Η μικρή αδελφή του Άλι, η Τζόφρε, έχασε τα παππούτσια της. Καθώς πλησιάζει η ώρα για το σχολείο, πρέπει να βρουν μια λύση. Μια ιδέα είναι να μοιραστούν τα παπούτσια του Άλι.
trailer | φωτογραφίες


11. Και οι Χελώνες Μπορούν να Πετάξουν (Lakposhtha Parvaz Mikonand, 2004)
Σκηνοθεσία:
Bahman Ghobadi
Ο «Δορυφορικός» είναι ένα παιδί, που έχει ως χόμπι να εγκαθιστά συστήματα καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα είναι αρχηγός μιας ομάδας νεαρών ναρκαλιευτών. Ο Pashow ένα ορφανό παιδί με χάρισμα να προβλέπει το άμεσο μέλλον περιπλανιέται με την αδερφή του, Agrin, από περιοχή σε περιοχή. Ο «Δορυφορικός» ερωτεύεται την μυστηριώδη Agrin και προσπαθεί να ανακαλύψει το τρομερό μυστικό της, καθώς και να σώσει τους συγχωριανούς του από την επέλαση του εχθρικού στρατού. Τα πάθη των παιδιών του πολέμου, ο χωρίς διακρίσεις θάνατος, η εναγώνια αναμονή της σύγκρουσης, τα ψυχολογικά παιχνίδια των δυνατών και μερικά ψήγματα ελπίδας συνθέτουν αυτό το πολύ δυνατό φιλμ με τις ακατέργαστες εικόνες και τις απολαυστικές ερμηνείες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


10. Κόκκινο Χρυσάφι (Talaye Sorkh, 2003)
Σκηνοθεσία:
Jafar Panahi
Ένας φόνος και μια αυτοκτονία συμβαίνουν ένα πρωινό σε ένα κοσμηματοπωλείο. Ο Χουσεϊν κείτεται νεκρός και ο φίλος του Αλί διαφεύγει με ένα μηχανάκι. Αυτό είναι το ξέσπασμα της ζωής δύο κοινωνικά αδικημένων ανθρώπων που η ταπείνωση τους οδήγησε στα άκρα. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Χουσεϊν, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδερφή του Αλί, και στη ζωή του προτού οδηγηθεί σε αυτή την πράξη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


9. Κοντινό Πλάνο (Nema-ye Nazdik, 1990)
Σκηνοθεσία:
Abbas Kiarostami
Η αληθινή ιστορία του νεαρού Ali Sabzian, ο οποίος θέλοντας να εκμεταλλευτεί την φυσική του ομοιότητά του με τον διάσημο σκηνοθέτη Mohsen Makhmalbaf, πηγαίνει σε μια εύπορη οικογένεια και προσποιούμενος τον σκηνοθέτη, θα πείσει την κυρία του σπιτιού να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της. Η κυρία τυχαίνει να είναι λάτρης του κινηματογράφου και ο Ali δε διστάζει να μοιράσει ρόλους σε όλα τα μέλη της οικογένειας για τις "μελλοντικές" του ταινίες. Σύντομα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και ο νεαρός Ali θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


8. Το Άσπρο Μπαλόνι (Badkonake Sefid, 1995)
Σκηνοθεσία:
Jafar Panahi
Η μικρή Ραζιέ ζει σε φτωχό σπίτι και δεν της αρέσουν τα κοκαλιάρικα ψαράκια που της έχει πάρει η μητέρα της. Την ημέρα του εθνικού εορτασμού της χώρας, θα πάρει λεφτά κι επιτέλους μπορεί να αγοράσει ένα κανονικό ψαράκι που θα φαίνεται ότι χορεύει στο νερό. Όμως, διάφορα περιστατικά συμβαίνουν καθώς αυτή βρίσκεται στην αγορά και πολλοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να της πάρουν τα χρήματα.
clip | φωτογραφίες


7. Τη Μέρα που Έγινα Γυναίκα (Roozi ke Zan Shodam, 2000)
Σκηνοθεσία:
Marzieh Makhmalbaf
Μια σπονδυλωτή ταινία τριών ιστοριών, τριών διαφορετικών γυναικών, τριών διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων. Έτσι, στην πρώτη ιστορία ένα κοριτσάκι φτάνει στην ηλικία που της απαγορεύεται να παίζει με τα αγόρια και που πρέπει να φορέσει τσαντόρ. Στη δεύτερη ιστορία, μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα παίρνει μέρος σε έναν ποδηλατικό αγώνα, παρά τις προσπάθειες του πεθερού και του συζύγου της να την εμποδίσουν. Στην τρίτη, τέλος, ιστορία, μια ηλικιωμένη γυναίκα σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, αγοράζει όσα δε μπόρεσε να αποκτήσει στα νιάτα της και τα τοποθετεί πάνω στην άμμο.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


6. Τι Απέγινε η Έλι (Darbareye Elly, 2009)
Σκηνοθεσία:
Asghar Farhadi
Μετά από πολλά χρόνια στη Γερμανία, ο Αχμάντ ξαναγυρίζει στην Τεχεράνη και οι παλιοί συμφοιτητές του απ’ το πανεπιστήμιο οργανώνουν προς τιμή του ένα τριήμερο στην Κασπία Θάλασσα. Η διασκέδαση αρχίζει αμέσως καθώς όλοι συμμετέχουν στο σχέδιο της Σεπιντέχ, που έφερε μαζί της την όμορφη Έλι, δασκάλα της μικρής κόρης της, με την ελπίδα ότι θα «τα φτιάξει» με τον πρόσφατα χωρισμένο Αχμάντ. Αλλά τα ασήμαντα ψέματα που αρχίζουν να συσσωρεύονται απ’ τη στιγμή που η παρέα φτάνει στην παραλία, γίνονται ξαφνικά μπούμερανγκ όταν η Έλι εξαφανίζεται χωρίς κανείς να ξέρει που είναι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


5. Το Χρώμα του Παραδείσου (Rang-e Khoda, 1999)
Σκηνοθεσία:
Majid Majidi
Είναι καλοκαίρι και σε ένα ίδρυμα για τυφλά παιδιά στην Τεχεράνη, φτάνουν οι γονείς τους για να τα παραλάβουν. Τελευταίος και φανερά απρόθυμος, έρχεται ο πατέρας του μικρού Μοχάμαντ, ένας φτωχός ανθρακωρύχος που έχει χάσει τη γυναίκα του. Το σπίτι τους βρίσκεται σε ένα χωριό στα υψίπεδα του Ιράν. Ο μικρός Μοχάμαντ, αυτό το καλοκαίρι, θα αρχίσει να ωριμάζει, να αντιλαμβάνεται και να συνειδητοποιεί πράγματα για τη ζωή και τη φύση.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


4. Βροχή (Baran, 2001)
Σκηνοθεσία:
Majid Majidi
Ο Λατίφ εργάζεται ως επιστάτης σε μια οικοδομή, παρέχοντας τσάι και τρόφιμα στους αφγανούς εργάτες, που δουλεύουν εκεί παράνομα και με πενιχρές αμοιβές. Ύστερα από τον τραυματισμό του σε ένα εργατικό ατύχημα, ένας από τους αφγανούς εργάτες θα φέρει το γιο του να δουλέψει στη θέση του. Καθώς όμως ο νέος εργάτης είναι αδύναμος, σύντομα ο Λατίφ θα υποχρεωθεί να παραχωρήσει τη θέση του στο νεαρό Αφγανό και να αναλάβει ο ίδιος τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Πικραμένος από το νέο του πόστο, ο Λατίφ θα προσπαθήσει αρχικά να σαμποτάρει το διάδοχό του, η πραγματικότητα ωστόσο, θα τον κάνει να αναθεωρήσει τη στάση του και θα τον οδηγήσει σ` ένα δίλημμα που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


3. Μεθυσμένα Άλογα (Zamani Baraye Masti Asbha, 2000)
Σκηνοθεσία:
Bahman Ghobadi
Μετά το θάνατο του πατέρα, μια πενταμελής οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις, σε ένα κούρδικο χωριό, στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο νέος αρχηγός της οικογένειας, ο 12χρονος Ayoub μαθαίνει ότι ο ανάπηρος αδερφός του Madi θα πρέπει να επιβληθεί σε εγχείρηση για να μπορέσει να ζήσει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


2. Ο Κύκλος (Dayereh, 2000)
Σκηνοθεσία:
Bahman Ghobadi
Μια γυναίκα μόλις έχει γεννήσει ένα κοριτσάκι. Δεν το γνωρίζει, αλλά, τόσο η ίδια, όσο και η κόρη της είναι ανεπιθύμητες. Τρεις γυναίκες βγαίνουν από τη φυλακή με προσωρινη άδεια. Η ανάγκη τους για χρήματα, τα οποία μπορούν να τους εξασφαλίσουν ελευθερία, θα τις οδηγήσει σε ακραίες πράξεις. Στο Ιράν χωρίς ταυτότητα και συνοδό μια νέα γυναίκα δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήριο για υπεραστικο λεωφορείο. Παράλληλα η Παρί, μια ανύπαντρη κοπελα, δραπετεύει από τη φυλακή με σκοπό να κάνει έκτρωση. Υπό την απειλή των αδελφών της να τη σκοτώσουν, εάν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο, αναγκάζεται να φύγει από το πατρικό της σπίτι.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


1. Ένας Χωρισμός (Jodaeiye Nader az Simin, 2011)
Σκηνοθεσία:
Asghar Farhadi
Η Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Έτσι χωρίζονται, και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το `ξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.