• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22120
  • Αριθμός συν/τών: 758598
  • Πρόγραμμα 278 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 26 Ιουλ 2013

«Top-20» Files: Ελληνική 80’s Κωμωδία
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι γενικά το ελληνικό σινεμά δοκιμάστηκε μέσα στη δεκαετία του 1980, σε σημείο να βρεθεί κατά τα τέλη της μέσω φθοράς κι αφθαρσίας. Πέρα από τρανές εξαιρέσεις, η κωμωδία πρωτοστάτησε σε αυτή την κατηφόρα. Γιατί, όμως, όλες αυτές οι ταινίες επέστρεψαν δυναμικά κι έγιναν μόδα; Ο λόγος είναι απλούστατος: μέσα στα πολλά «κατακάθια», και διαμέσου πρόχειρων σεναριών-σκηνοθεσιών, αρκετές από τις κωμωδίες αυτές έβγαζαν ατόφιο γέλιο. Αυστηρώς για εμάς τους Έλληνες (αν τις δουν στο εξωτερικό, θα τους μείνει η απορία...), αλλά το γέλιο τους το είχαν. Έτσι, ανατρέχοντας στη μοδάτη ελληνική κωμωδία των 1980, παρελαύνουν αληθινά καλές ταινίες (στα πρώτα, φυσικά, νούμερα), μαζί με άτεχνες αλλά ενοχικά αγαπημένες. Γελάστε, λοιπόν, απενεχοποιημένα...


20. Η Μεγάλη Απόφραξη (1988)
Σκηνοθεσία:
Τάκης Βουγιουκλάκης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Τσάκωνας, Τάσος Κωστής, Φρύνη Αρβανίτη, Ευαγγελία Σαμιωτάκη
Ο Τρύφωνας κι ο βοηθός του, ο Βασίλης, είναι ίσως οι χειρότεροι στην πιάτσα. Ότι αναλαμβάνουν, παντός είδους, να επισκευάσουν μόνο χειρότερα καταλήγει. Και δεν φτάνει μονάχα αυτό, αλλά ο ματρο-Τρύφωνας είναι προσβλητικός με τους πελάτες, εκτός κι αν είναι κάποια αιθέρια ύπαρξη. Αν δεν κοιτάει, βέβαια, η Κούλα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


19. Γύφτος και Γοητεία (1989)
Σκηνοθεσία:
Τάκης Βουγιουκλάκης
Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Μόσιος, Βίνα Ασίκη, Γιώργος Βασιλείου, Λευτέρης Μελέτης
Η αγαπημένη του Ταμτάκου, η Καρολίνα, πέφτει θύμα βιασμού. Όλοι την αποπαίρνουν, αφού θεωρούν ότι τα ήθελε και τα ‘παθε. Ο Ταμτάκος, όμως, γνωστός κι ο Ρίτσι της γυφτιάς, αφού περάσει από περισυλλογή αποδείξεων περί της αθωότητας της Καρολίνας, θα την υπερασπιστεί ακόμα και στο δικαστήριο.
clip | φωτογραφίες


18. Εις Μνήμην Χάρρυ Κλυνν (1984)
Σκηνοθεσία:
Πάνος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Χάρρυ Κλυνν, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Λιάνα Κανέλλη, Φωτεινή Πιπιλή
Ο Χάρρυ Κλυνν πεθαίνει. Μετά την κηδεία του, όπου παρευρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία της χώρας, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Λεωνίδα Κύρκο (όλες αυτές τις προσωπικότητες τις υποδύεται ο ίδιος), η τηλεόραση αποφασίζει, για να τιμήσει τη μνήμη του, να παρουσιάσει ορισμένα ντοκουμέντα από την πολυτάραχη ζωή του. Ο μεγάλος καλλιτέχνης, για να της ξεφύγει, μετακομίζει στον άλλο κόσμο, συνοδευόμενος από έναν παράξενο άγγελο που «ρέπει προς το γυναικείο» καταφανώς.
clip | φωτογραφίες


17. Έλα να Γυμνωθούμε Ντάρλινγκ (1984)
Σκηνοθεσία:
Γιάννης Δαλιανίδης
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Ψάλτης, Σταμάτης Γαρδέλης, Καίτη Φίνου, Έφη Πίκουλα
Καλοκαίρι στην Ελλάδα, και ο Στάθης δουλεύει στο νησί στη ταβέρνα του πατέρα του. Εκεί βέβαια έχει και τα τυχερά του καθώς το χόμπι του είναι το καμάκι και φροντίζει να το εξασκεί όλο το 24ωρο. Του αρέσει να φλερτάρει αποκλειστικά με τις τουρίστριες και όχι με τις ντόπιες νησιωτοπούλες. Σύμφωνα με τον Στάθη οι ντόπιες κοπέλες πρέπει να είναι φρόνιμες και να πηγαίνουν από νωρίς στο σπίτι. Φυσικά την ίδια γνώμη έχει και για την αδερφή του, που να ξερε όμως τι του επιφυλάσσει η μοίρα!
clip | φωτογραφίες


16. Ο Ροζ Γάτος (1985)
Σκηνοθεσία:
Γιάννης Χαρτοματζίδης
Πρωταγωνιστούν: Σωτήρης Μουστάκας, Πάνος Μιχαλόπουλος, Έφη Πίκουλα, Βάνα Μπάρμπα, Μιχάλης Μουστάκας
Ο Αρχιμήδης και ο Πάνος είναι συγκάτοικοι και καθηγητές στο ίδιο σχολείο. Ο Αρχιμήδης είναι ένας σοβαρός καθηγητής και αρκετά κλειστός χαρακτήρας. Ο Πάνος αντίθετα είναι ανοιχτός τύπος και έχει μια αρκετά ισορροπημένη κοινωνική και σεξουαλική ζωή και θέλει να γνωρίσει στον Αρχιμήδη τα νυχτερινά μέρη που συχνάζει μήπως και ανοιχτεί λιγάκι. Που να` ξερε όμως ότι ο Αρχιμήδης τη νύχτα αλλάζει προσωπικότητα και μεταμορφώνεται σε δεινό πλέιμποϊ...
clip | φωτογραφίες


15. Ήταν Άξιος (1982)
Σκηνοθεσία:
Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Γκουζγκούνης, Κώστας Μποζώνης, Τάσος Ψωμόπουλος, Λάκης Σκούταρης, Γιώργος Αρμαδώρος
Πέντε καμάκια αποφασίζουν να φύγουν, λόγω αναδουλειάς, από την Αθήνα και να πάνε στον Πόρο, ενώ παράλληλα ο αρχηγός τους αντιμετωπίζει πρόβλημα ανικανότητας.
φωτογραφίες


14. Τα Καμάκια (1981)
Σκηνοθεσία:
Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καρράς, Στάθης Ψάλτης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Τέτα Κωνσταντά, Λάκης Σκούταρης
Η Ένωση Καμακιών Ναυπλίου στέλνει δυο μέλη της στην Αθήνα για μετεκπαίδευση. Εκεί μαθαίνουν πως το αρχικαμάκι της Ελλάδας, ο Άρης, σκοπεύει να πάει στο Ναύπλιο κι αμέσως επιστρέφουν στον τόπο τους για να καταστρώσουν ένα σχέδιο με τους υπόλοιπους της οργάνωσης ώστε να τον εμποδίσουν να έρθει.
clip | φωτογραφίες


13. Γκαρσονιέρα για Δέκα (1981)
Σκηνοθεσία:
Ντίμης Δαδήρας
Πρωταγωνιστούν: Χρόνης Εξαρχάκος, Μπέττυ Αρβανίτη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ηλίας Λογοθέτης, Ισμήνη Καλέση
Ένας υπαλληλάκος πιέζεται από το αφεντικό του να του παραχωρήσει το κλειδί της γκαρσονιέρας του, για να μπορεί ο τελευταίος να συναντά εκεί την ερωμένη του.
clip | φωτογραφίες


12. Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα (1982)
Σκηνοθεσία:
Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Μίμης Φωτόπουλος, Σταμάτης Γαρδέλης, Γιάννης Γκιωνάκης, Νίκος Ρίζος, Γιώργος Ρήγας, Στηβ Ντούζος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Βίνα Ασίκη, Μάκης Δεμίρης, Τέτα Ντούζου
Οι καθηγητές εννός σχολείου, αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο ανήσυχες τάξεις, με αρχηγούς τους Παύλο και Αρη, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Για να επαναφέρουν την τάξη χρίζουν καθηγητή έναν ογκώδη ταχυδρόμο και του αναθέτουν να εξημερώσει τους μαθητές.
trailer | φωτογραφίες


11. Οι Πόντιοι (1986)
Σκηνοθεσία:
Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Βουτσάς, Κώστας Τσάκωνας, Νατάσα Γερασιμίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης
Ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας είναι δυο Πόντιοι μετανάστες, που επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Σκοπός τους, να καταλάβουν γιατί λέγονται ανέκδοτα για τους Πόντιους και ποιοι τα διαδίδουν. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, ο Γιωρίκας θα ερωτευτεί την αδερφή του Κωστίκα, Βενετία.
clip | φωτογραφίες


10. Ζητείται Δράκος (1983)
Σκηνοθεσία:
Κώστας Μπακοδήμος
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Ιωάννα Γκαβάκου, Στέλιος Λιονάκης, Λίνα Μπαμπάτσια
Ένας κατ’ εξακολούθηση βιαστής κατατρομοκρατεί την Αθήνα και οι γυναίκες φοβούνται να ξεμυτίσουν απ’ τα σπίτια τους. Η αστυνομία δεν έχει κανένα στοιχείο που να την οδηγεί στον εντοπισμό και τη σύλληψή του, αλλά αυτό δεν πτοεί τον ποντιακής καταγωγής διοικητή ενός αστυνομικού τμήματος, ο οποίος εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του καταζητούμενου. Κάποια στιγμή συλλαμβάνεται ένα ανθρωπάκι, ο τραπεζοϋπάλληλος Μάρκος, ο οποίος κατηγορείται για όλα αυτά τα φρικτά εγκλήματα. Πρέπει, λοιπόν, να αποδείξει πως δεν είναι ο βιαστής και να γλιτώσει τις κατηγορίες και την καταδίκη.
φωτογραφίες


9. Θανάση Σφίξε κι Άλλο το Ζωνάρι (1980)
Σκηνοθεσία:
Θόδωρος Μαραγκός
Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Άννα Μαντζουράνη, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Αντωνίου, Κώστας Τσάκωνας
Ο Θανάσης είναι ένας φτωχός αλλά τίμιος υπάλληλος που εργάζεται στην εφορία. Όταν θα ενημερώσει το διευθυντή του για μια μεγάλη φοροδιαφυγή που ανακάλυψε, αυτός θα τον μεταθέσει στα σύνορα...
clip | φωτογραφίες


8. Βασικά... Καλησπέρα σας (1982)
Σκηνοθεσία:
Γιάννης Δαλιανίδης
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Ψάλτης, Πάνος Μιχαλόπουλος, Έφη Πίκουλα, Σταμάτης Γαρδέλης, Καίτη Φίνου, Γιάννης Μποσταντζόγλου
Ο Στάθης και η παρέα του έχουν στήσει ένα πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Στάθης είναι ερωτευμένος με την Κούλα και δε διστάζει να το πει σε όλο το κόσμο από το μικρόφωνο του σταθμού. Η Κούλα βέβαια δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένη, ούτε φυσικά ο δεσμός της, ο Κυριάκος. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν ο Στάθης και η παρέα του θα έρθουν σε κόντρα με έναν άλλο πειρατικό σταθμό που εκπέμπει στα ίδια ραδιοκύματα με το σταθμό του Στάθη.
clip | φωτογραφίες | κριτική


7. Μήτσος ο Ρεζίλης (1984)
Σκηνοθεσία:
Όμηρος Ευστρατιάδης
Πρωταγωνιστούν: Σωτήρης Μουστάκας, Θάνος Παπαδόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Ρίζος, Γκέλλυ Γαβριήλ
Ο Μήτσος και ο Σπίνος είναι δυο πολύ καλοί φίλοι παρά το γεγονός ότι οι μητέρες τους ήταν αντίθετες καφετζούδες στο μαχαλά. Αποφασίζουν να ανοίξουν γραφείο συνοικεσίων και για να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους ο Μήτσος, που τώρα λέγεται Τάκης, μεταμφιέζεται ανάλογα με τις ορέξεις των πελατισσών και παρουσιάζεται ως υποψήφιος γαμπρός. Κάποια μέρα θα ερωτευθεί κεραυνοβόλα την Εύα, την κόρη του νοικοκύρη του Ιορδάνη.
clip | φωτογραφίες


6. Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983)
Σκηνοθεσία:
Νίκος Ζερβός
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Ισαβέλλα Μαυράκη, Αντώνης Καφετζόπουλος, Τζόνι Βαβούρας, Δημήτρης Πουλικάκος, Μαρία Τσακαλίδου
Ο τρελός ορθοπεδικός από τα Καρπάθια Βίκτωρ Παπαδόπουλος έχει εγκατασταθεί στα Εξάρχεια μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του. Για να κερδίσει χρήματα κλέβει μέλη από νεκρούς μουσικούς με σκοπό να τους ξαναφέρει στη ζωή και να δημιουργήσει το καλύτερο ροκ συγκρότημα, τις Μουσικές Ταξιαρχίες με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση. Όμως οι νεκροί, με αρχηγό το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας επαναστατούν για τις επιδρομές του στα νεκροταφεία και επιτίθενται στο σπίτι του.
clip | φωτογραφίες | κριτική


5. Αλαλούμ (1982)
Σκηνοθεσία:
Γιάννης Σμαραγδής, Γιάννης Τυπάλδος, Γιώργος Αποστολίδης
Πρωταγωνιστούν: Χάρρυ Κλυνν, Δημήτρης Πιατάς, Τζόλυ Γαρμπή, Μανώλης Δεστούνης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Νίτσα Τσαγανέα, Γιώργος Νέζος
Ένας πατέρας περιφέρεται με το παιδί του, ενώ ένας αστυνόμος ξεδιαλύνει ένα μυστήριο, ένας άνθρωπος σε μια ταινία αναρωτιέται ποιος είναι και σε ένα χωριό της ελληνικής υπαίθρου καταφθάνει ο πολιτισμός.
clip | φωτογραφίες


4. Μάθε Παιδί μου Γράμματα (1981)
Σκηνοθεσία:
Θόδωρος Μαραγκός
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Καλογερόπουλος, Κώστας Τσάκωνας, Χρήστος Καλαβρούζος, Ρένα Καζάκου
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Ο Περικλής, είναι ένας διευθυντής του Γυμνάσιου, συντηρητικός ως δάσκαλος και γονέας. Ζει στο χωριό μαζί με τη σύζυγό του, την υπομονετική και συμπονετική Ελπίδα, και τον έφηβο γιο του Σωκράτη , ενώ έχει μεγάλα σχέδια για τον μεγάλο του γιο Δημοσθένη, που λείπει χρόνια για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Δημοσθένης επιστρέφει αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε φανταστεί ο πατέρας... Παράλληλα, η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα, όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη και Δημοσθένη, που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού… Και προσπαθούν να δικαιώσουν τον πεσόντα υπό το βλέμμα της σεβάσμιας εκκλησίας, του Δημάρχου και των αστυνομικών που καραδοκούν για κάθε ανατρεπτική κίνηση και καταπνίγουν την αλήθεια για τον αριστερό αγωνιστή...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


3. Βίος + Πολιτεία (1987)
Σκηνοθεσία:
Νίκος Περάκης
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Καλιβωκάς, Γιώργος Κοτανίδης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τάκης Μόσχος, Βάνα Μπάρμπα, Δημήτρης Πουλικάκος, Άλκης Παναγιωτίδης, Τίμος Περλέγκας
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Ο Περικλής, είναι ένας διευθυντής του Γυμνάσιου, συντηρητικός ως δάσκαλος και γονέας. Ζει στο χωριό μαζί με τη σύζυγό του, την υπομονετική και συμπονετική Ελπίδα, και τον έφηβο γιο του Σωκράτη , ενώ έχει μεγάλα σχέδια για τον μεγάλο του γιο Δημοσθένη, που λείπει χρόνια για σπουδές στο εξωτερικό. Ο Δημοσθένης επιστρέφει αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχε φανταστεί ο πατέρας... Παράλληλα, η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα, όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη και Δημοσθένη, που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού… Και προσπαθούν να δικαιώσουν τον πεσόντα υπό το βλέμμα της σεβάσμιας εκκλησίας, του Δημάρχου και των αστυνομικών που καραδοκούν για κάθε ανατρεπτική κίνηση και καταπνίγουν την αλήθεια για τον αριστερό αγωνιστή...
clip | φωτογραφίες


2. Άρπα Colla (1982)
Σκηνοθεσία:
Νίκος Περάκης
Πρωταγωνιστούν: Μίμης Χρυσομάλλης, Νίκος Καλογερόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης, Νίκος Ρίζος, Δημήτρης Πουλικάκος, Μπέττυ Λιβανού
Δύο νέοι σκηνοθέτες του κινηματογράφου και φίλοι, ο Γιώργος και ο Κώστας, που ως τώρα έχουν χάσει αρκετά χρήματα με τις καλλιτεχνικών φιλοδοξιών ταινίες τους, για να επιβιώσουν αναγκάζονται να κάνουν διαφημιστικά σποτάκια. Θέλουν πάντα να γυρίσουν μια καλλιτεχνική ταινία που θα γίνει και επιτυχία ώστε να ξελασπώσουν. Προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν χρηματοδότες, ανάμεσα σε σχετικά αλλά και άσχετα με τον κινηματογράφο πρόσωπα. Ένας παραγωγός λ.χ., ο Καραλιφιώτης, τους ζητάει να κάνουν ταινία την ιστορία της «Ελένης απΑ το Κωσταλέξι». Το πρόβλημά τους ωστόσο φαίνεται να είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες τους, καθώς ο ένας είναι σοσιαλιστής-κομφορμιστής και θέλει να κάνει μια συμβατική αφηγηματική ταινία, ενώ ο άλλος είναι πιο ριζοσπάστης και ονειρεύεται ένα πολιτικά στρατευμένο φιλμ.
trailer | φωτογραφίες


1. Λούφα και Παραλλαγή (1984)
Σκηνοθεσία:
Νίκος Περάκης
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Σταύρος Ξενίδης, Τάκης Σπυριδάκης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης
Εν έτει 1967, 6 στρατιώτες μετατίθενται στο κινηματογραφικό τμήμα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, αναλαμβάνοντας την προμήθεια του νεοσύστατου κρατικού τηλεοπτικού σταθμού με οπτικό υλικό, εθνικοπατριωτικού –κατά κύριο λόγο- περιεχομένου. Η δραστηριότητά τους αυτή, θα συνοδευτεί από μια πλέξη παράπλευρων κωμικοτραγικών καταστάσεων, ξεκαρδιστικών διαλόγων και ανδοπαρεΐστικου κα-ψι-μι κλίματος...
trailer | φωτογραφίες | κριτική
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.