• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22315
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Οι λίστες του cine


Παρ 12 Ιουλ 2013

«Top-20» Files: Πολιτικό θρίλερ
Η πολιτική όχι μονάχα έχει εισβάλει στην έβδομη τέχνη, ω τι φυσιολογικό, αλλά έχει παραχθεί και με κανόνες αγωνίας, δράσης και καταδίωξης, εν ολίγοις θριλερικούς. Ένα πολιτικό θρίλερ είναι το θρίλερ που έχει ως υπόβαθρο ή απλό background ένα πολιτικό θέμα ή γεγονός. Επειδή υπάρχουν πολλά του υπο-είδους που δεν βασίζονται εξολοκλήρου στην πολιτική τους διάσταση (βλέπε: Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά ή Το Παιχνίδι των Λυγμών) ή πιάνουν «απαλά» το πολιτικό τους θέμα (αυτά είναι όλα εκτός...), ταξινομούνται τόσο σε σχέση με αυτά, εξίσου με το κατά πόσο καλές ταινίες είναι. Βασιλιάς του είδους, ένα δικός μας άνθρωπος, του οποίου τρεις ταινίες παρελαύνουν παρακάτω στην πρώτη δεκάδα. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας κρύβουν οι εφημερίδες...


20. Ανθρωποκυνηγητό σε Δυο Ηπείρους (The Boys from Brazil, 1978)
Σκηνοθεσία:
Franklin J. Schaffner
Πρωταγωνιστούν: Laurence Olivier, Gregory Peck, James Mason
Εάν αυτοί επιβιώσουν... εμείς;
Στα τέλη του 1970, ο δρ. Mengele, ένας τρελός ναζιστής επιστήμονας, καταστρώνει ένα τολμηρό σχέδιο στην Παραγουάη με τη βοήθεια συναδέλφων του. Η δράση του όμως θα γίνει αντιληπτή από τον Ezra Lieberman, έναν νεαρό αμερικανό που θα επιχειρήσει να ξεσκεπάσει αυτή τη τρομερή συνωμοσία.
trailer | φωτογραφίες


19. Επιχείρηση: Argo (Argo, 1978)
Σκηνοθεσία:
Ben Affleck
Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman
Η ταινία ήταν ψεύτικη. Η αποστολή αληθινή.
Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός «απομακρύνσεων» της ΣΙΑ, Τόνι Μέντεζ, καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από τη χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο που μόνο σε ταινία θα μπορούσε κανείς να το δει.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


18. Ο Άνθρωπος που Γνώριζε Πολλά (The Man Who Knew Too Much, 1956)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Doris Day, Brenda De Banzie, Bernard Miles
Μια μικρή γνώση μπορεί να είναι θανάσιμη!
Το ζεύγος ΜακΚένα γίνεται μάρτυρας μιας πολιτικής δολοφονίας κατά τις διακοπές τους στο Μαρόκο. Οι δολοφόνοι θέλοντας να αποτρέψουν την μαρτυρία των ΜακΚένα απαγάγουν τον γιο τους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


17. Ο Χορευτής του Επάνω Ορόφου (The Dancer Upstairs, 2002)
Σκηνοθεσία:
John Malkovich
Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Juan Diego Botto, Laura Morante, Elvira Minguez
Ένας τίμιος άντρας αιχμάλωτος σε έναν κόσμο ίντριγκας, δύναμης και πάθους.
Ο αστυνομικός Αγκοστίν Ρέγιας έχει αναλάβει τη σύλληψη του ηγέτη των ανταρτών, Ιεζεκιήλ, που οργανώνει τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης. Το κράτος με το στρατό του ανταποδίδει τα χτυπήματα, στη ζωώδη και εκφοβιστική τακτική των οπαδών του Ιεζεκιήλ, με τον ίδιο χυδαίο και βάναυσο τρόπο. Αυτή η αντιπαλότητα αναστατώνει τους πολίτες και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μαζικού πανικού. Ο Ρέγιας - στα ίχνη του θρυλικού Ιεζεκιήλ - διαισθάνεται τον επικίνδυνο κλοιό που υφαίνουν γύρω του οι αντάρτες. Μόνον χάρη της Γιολάντας - δασκάλας χορού της κόρης του - βρίσκει τη δύναμη να μην εγκαταλείψει την έρευνα.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


16. JFK, η Ιστορία που Χαράχτηκε στη Μνήμη μας (JFK, 1991)
Σκηνοθεσία:
Oliver Stone
Πρωταγωνιστούν: Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon, Laurie Metcalf, Gary Oldman
Η ιστορία που δεν θα ξεπεραστεί.
Ο εισαγγελέας Τζιμ Γκάρισον ερευνά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι και καταλήγει σε τρομερά συμπεράσματα που αφορούν το ρόλο της ΣΙΑ κι άλλων παρακρατικών.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


15. Οι Ζωές των Άλλων (Das Leben der Anderen, 2006)
Σκηνοθεσία:
Florian Henckel von Donnersmarck
Πρωταγωνιστούν: Martina Gedeck, Ulrich Muhe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur
Πριν την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας άκουγε τα μυστικά σου.
1984. Η Ανατολική Γερμανία βρίσκεται για τα καλά εγκλωβισμένη μέσα στο θεοσκότεινο τούνελ, που την έχουν οδηγήσει οι ακραίες ορέξεις του απολυταρχικού καθεστώτος και οι απάνθρωπες κινήσεις των μυστικών υπηρεσιών, δίχως να διαφαίνεται κάποιο φως σε κάποια από τις άκρες του. Ο πράκτορας Γκερντ Βίσλερ, λαμβάνει την εντολή από τον διοικητή του Ταξίαρχος Γκρούμπιτζ, να οργανώσει επιχείρηση παρακολούθησης ενός από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς της χώρας, του Γκιοργκ Ντράιμαν, του οποίου οι φιλοκυβερνητικές πεποιθήσεις έχουν τεθεί εν αμφιβόλω. Εκείνος όμως έχοντας πλήρη άγνοια για τις ορέξεις της Στάζι, παρακινούμενος από τον βάναυσο τρόπο διακυβέρνησης του Χόνεκερ, επιθυμεί να αποστείλει στην Δύση, ένα κείμενο μανιφέστο για την αντιδημοκρατική λειτουργία της πατρίδας του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


14. Η Ώρα του Τσακαλιού (The Day of the Jackal, 1973)
Σκηνοθεσία:
Fred Zinnemann
Πρωταγωνιστούν: Edward Fox, Terence Alexander, Michel Auclair, Alan Badel
Το Τσακάλι πέρασε 71 ημέρες, 56 λεπτά σκεπτόμενος μια σφαίρα στο κρανίο του ντε Γκολ.
Το 1962 ο πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ έδωσε ανεξαρτησία στην Αλγερία, μέχρι τότε γαλλική αποικία. Η κίνησή του αυτή πυροδότησε αντιδράσεις σε μερίδα στρατιωτικών, αλλά και "εθνικοφρόνων" ιμπεριαλιστών πολιτών, που συνασπίστηκαν δημιουργώντας την παραστρατιωτική οργάνωση OAS. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του Ντε Γκολ αρχίζει ένα ανθρωποκυνηγητό, που οδηγεί σε σύλληψη των αρχηγών του OAS και περιορισμό του κινήματος. Ενόψει των εξελίξεων και του κλοιού που αρχίζει να σφίγγει γύρω του, ο OAS αποφασίζει να προσλάβει έναν επαγγλεματία δολοφόνο εκτός Γαλλίας και να του αναθέσει την εκτέλεση του Προέδρου. Ο δολοφόνος είναι μεθοδικός και γνωστός με τον κωδικό "Τσακάλι".
trailer | φωτογραφίες


13. Συναγερμός Θανάτου (Fail-Safe, 1964)
Σκηνοθεσία:
Sidney Lumet
Πρωταγωνιστούν: Dan O`Herlihy, Henry Fonda, Walter Matthau, Frank Overton, Larry Hagman
Θα σας έχει να κάθεστε στο χείλος της αιωνιότητας!
Μια σειρά ανθρώπινων λαθών σε συνδυασμό με κάποια από τα κομπιούτερ στέλνουν αμερικανικά βομβαρδιστικά να ρίξουν πυρηνικά στην Μόσχα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να πείσει τους Σοβιετικούς πως πρόκειται για λάθος, στέλνει στρατιωτική βοήθεια.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


12. Οι 3 Μέρες του Κόνδορα (Three Days of the Condor, 1975)
Σκηνοθεσία:
Sydney Pollack
Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow, Addison Powell, Cliff Robertson
Το κωδικό του όνομα είναι Κόνδορας. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες, όλοι όσοι εμπιστεύεται θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν.
Ο ερευνητής της CIA ανακαλύπτοντας τυχαία κάποιες «ατασθαλίες» μέσα στην υπηρεσία, όπου και εργάζεται, βρίσκεται εκτεθειμένος σε θανάσιμους κινδύνους. Οι συνεργάτες του δολοφονούνται κατα την διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του απο την δουλειά. Ο ίδιος πανικόβλητος συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης προβαίνει σε μια σειρά κινήσεων (τόσο σπασμωδικών όσο και μελετημένων) στην προσπάθεια του να αποκαλύψει την συνομωσία, πριν τον εντοπίσουν οι διώκτες του. Παράλληλα, πλέκεται και το σύντομο ειδύλλιο μεταξύ του Τζόζεφ και μιας γοητευκής «αιθέριας» ύπαρξης.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


11. Μπλόου Αουτ: Ο Δολοφόνος του Μεσονυκτίου (Blow Out, 1981)
Σκηνοθεσία:
Brian De Palma
Πρωταγωνιστούν: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz
Ο φόνος έχει έναν δικό του ήχο!
O Τζακ Τέρι είναι ηχολήπτης. Δουλειά του είναι να ηχογραφεί παράξενους ήχους για να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε ταινίες τρόμου. Όταν όμως καταγράψει κατά λάθος ένα αυτοκινητικό δυστύχημα στο οποίο χάνει τη ζωή του ένας υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζακ παρασύρεται σε έναν εφιάλτη που υπερβαίνει τις δυνάμεις του... Σύντομα, θα βρεθεί κυνηγημένος και θα χρειαστεί να παλέψει απελπισμένα για τη ζωή του, καθώς αποκαλύπτεται μια βρώμικη πολιτική συνωμοσία που μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο σοκ ή τον ίδιο το θάνατό του...
trailer | φωτογραφίες | κριτική


10. Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (All the President`s Men, 1976)
Σκηνοθεσία:
Alan J. Pakula
Πρωταγωνιστούν: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Martin Balsam, Hal Holbrook, Jason Robards, Jane Alexander
Η πιο συναρπαστική αστυνομική ιστορία του αιώνα.
Το χρονικό της παραίτησης του Προέδρου Νίξον των ΗΠΑ, όταν δύο δημοσιογράφοι έφεραν στο φως στοιχεία για το σκάνδαλο Watergate.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


9. Ο Αγνοούμενος (Missing, 1982)
Σκηνοθεσία:
Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Jack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron, John Shea
Ο Τσάρλι Χόρμαν πίστευε το ότι επειδή είναι Αμερικανός θα του εγγυούνταν μια ασφάλεια. Η οικογένεια του πίστευε ότι επειδή είναι Αμερικανοί θα τους εγγυούνταν η αλήθεια. Ήταν όλοι τους λάθος.
Ένας νεαρός συγγραφέας ο Τσαρλς, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος σε μια Νοτιοαμερικανική χώρα. Ο πατέρας του Εντ, προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα του γιου του να ξαναβρεί το σύζυγό της. Αντιμετωπίζουν όμως χιλιάδες προβλήματα από τις αμερικανικές και ξένες αρχές. Δεν εγκαταλείπουν όμως τις προσπάθειές τους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


8. Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game, 1992)
Σκηνοθεσία:
Neil Jordan
Πρωταγωνιστούν: Forest Whitaker, Miranda Richardson, Stephen Rea, Jaye Davidson, Adrian Dunbar
Η ταινία για την οποία όλοι συζητούν και κανείς δεν προδίδει τα μυστικά της.
Ο Φέργκιους είναι εθελοντής του ΙRA και μαζί με άλλους αιχμαλωτίζουν τον Τζόντυ, ένα βρεττανό στρατιώτη, με τον οποίο συνδέονται φιλικά στις λίγες στιγμές που έχουν, πριν τον εκτελέσουν. Ο Τζόντυ ζητά από τον Φέργκιους σαν χάρη να φροντίσει την κοπέλα του. Ο Φέργκιους το σκάει για το Λονδίνο, όπου θα γνωρίσει την κομμώτρια Ντιλ, φίλη του Τζόντυ, χωρίς να της αποκαλύψει τίποτε για το παρελθόν του ως εθελοντή του IRA. Και η Ντιλ όμως έχει κάποια μυστικά που δεν αποκαλύπτει στον Φέργκιους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


7. Υπόθεση Πάραλαξ (The Parallax View, 1974)
Σκηνοθεσία:
Alan J. Pakula
Πρωταγωνιστούν: Warren Beatty, Paula Prentiss, William Daniels, Walter McGinn, Hume Cronyn
Δεν υπάρχει συνομωσία. Απλά δώδεκα άνθρωποι νεκροί.
Ο Τζο Φρέιντι είναι ένας δυναμικός ρεπόρτερ που φτάνει σε σημείο να κοντράρει με συνάδελφους του για τη δουλειά του. Μετά από την δολοφονία ενός γερουσιαστή, ο Τζο παρατηρεί πως όσοι δημοσιογράφοι έμπλεξαν με την υπόθεση δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον. Με αποφασιστικότητα θα μπει κι αυτός στην υπόθεση και θα ανακαλύψει πως πίσω από όλα βρίσκεται ένα ινστιτούτο με υψηλές άκρες.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


6. Ο Πορτοφολάς (Pickup on South Street, 1953)
Σκηνοθεσία:
Samuel Fuller
Πρωταγωνιστούν: Richard Widmark, Jean Peters, Thelma Ritter, Murvyn Vye, Richard Kiley
Πώς ο νόμος ρίσκαρε με ένα κορίτσι δεύτερης διαλογής… και κέρδισε!
Ένας πορτοφολάς κλέβει την λάθος τσάντα από ένα τρένο. Η τσάντα περιέχει ένα μικροφίλμ κρατικής σημασίας, το οποίο προορίζονταν να πουληθεί στους Ρώσους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


5. Κατάσταση Πολιορκίας (Etat de Siege, 1972)
Σκηνοθεσία:
Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Renato Salvatori, O.E. Hasse, Jacques Weber, Jean-Luc Bideau
Στην ευρισκόμενη κάτω από πολιτικό καθεστώς κατευθυνόμενο από την Δύση, Ουρουγουάη των αρχών του 1970, νεαροί αντιεξουσιαστές απαγάγουν μεταξύ άλλων κι έναν Aμερικaν;o πολίτη, τον Φίλιπ Σαντορέ, για τον οποίον πιστεύουν πως είναι πολιτικός απεσταλμένος της υπερδύναμης και βασικός εκπαιδευτής βασανιστικών μεθόδων που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό η αστυνομία, ενάντια στους συντρόφους τους.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


4. Απόρρητος Φάκελος Ιπκρες (The Ipcress File, 1965)
Σκηνοθεσία:
Sidney J. Furie
Πρωταγωνιστούν: Michael Caine, Guy Doleman, Nigel Green, Sue Lloyd, Gordon Jackson
Ο πρώην κατάδικος Harry Palmer προωθείται στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και μπλέκεται στην υπόθεση `Ιπκρες`. Στην πορεία αποδεικνύεται πόσο ανέτοιμος είναι να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που του παρουσιάζονται, καθώς έχει να κάνει με την απαγωγή επιστημόνων και την εξαφάνιση των αρχείων τους, οι οποίοι μετά την επανεμφάνισή τους έχουν δεχθεί πλύση εγκεφάλου και είναι πλέον άχρηστοι.
trailer | φωτογραφίες


3. Υπόθεση Νοτόριους (Notorious, 1946)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Cary Grant, Ingrid Bergman, Claude Rains, Louis Calhern
Διαβόητη γυναίκα ερωτικών σχέσεων... περιπετειώδης άντρας του κόσμου!
Ο πατέρας της Alicia Huberman ήταν ένας γερμανός κατάσκοπος στις ΗΠΑ που αυτοκτόνησε στη φυλακή, και γι`αυτό η Alicia φαίνεται να το έχει ρίξει στο ποτό και τους άντρες. Όταν ο πράκτορας Devlin της ζητάει να κατασκοπεύσει κάποιους ναζιστές, φίλους του πατέρα της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δέχεται αμέσως καθώς το βλέπει σαν μια ευκαιρία να επανορθώσει για την προδοσία του πατέρα της. Σύντομα φεύγει στη Βραζιλία μαζί με τον Devlin, ενώ δεν διστάζει να παντρευτεί έναν κατάσκοπο για να έχει πρόσβαση στο σπίτι του.
trailer | φωτογραφίες | κριτική


2. Κάτω από εναν Άλλον Ήλιο (The Manchurian Candidate, 1962)
Σκηνοθεσία:
Alfred Hitchcock
Πρωταγωνιστούν: Frank Sinatra, Janet Leigh, Laurence Harvey, Angela Lansbury
Εάν χάσετε τα 5 πρώτα λεπτά αυτής της ταινίας, δεν πρόκειται να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Όταν τη δείτε ολόκληρη, θα ορκίζεστε πως δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι ανάλογό της!
Ένας ήρωας του πολέμου της Κορέας ανακαλύπτει ότι βρίσκεται έρμαιο στα χέρια μιας σκοτεινής παραπολιτικής οργάνωσης και ότι έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου για να δολοφονήσει ένα φιλελεύθερο πολιτικό. Το συγκλονιστικό μυστικό όμως θα το μάθει στο τέλος....
trailer | φωτογραφίες | κριτική


1. Ζ (1969)
Σκηνοθεσία:
Κώστας Γαβράς
Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Ειρήνη Παππά, Jean-Louis Trintignant, Jacques Perrin, Charles Denner, Francois Perier
Οι τελευταίες ημέρες της ζωής ενός μεγάλου πολιτικού άντρα, του Γρηγόρη Λαμπράκη, που στα δύσκολα πολιτικά χρόνια για την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, στάθηκε σαν βράχος ενάντια στην κατευθυνόμενη από τα ξένα συμφέροντα κυβέρνηση της χώρας, μέχρι να πέσει ο ίδιος θύμα μιας καλοστημένης δολοφονικής ενέδρας, στην Θεσσαλονίκη.
trailer | φωτογραφίες | κριτική
 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.